Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tirebolu İlçesinde Örnek Fındık Bahçesi Projesi

GİRESUN (İHA) - Giresun’un Keşap Fındık Üreticileri Birliği tarafından Giresun’un Tirebolu İlçesinde “Fındıkta Globalgap ve İyi Tarım Uygulamalı Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” uygulama alanı açılışı yapıldı.
 
Törene Vali Hasan Karahan, Vali Yardımcısı Yüksel Çelik, Tirebolu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Keşap Kaymakamı Dr. Polat Kara, Güce Kaymakamı Yavuz Akyol, Çanakçı Kaymakamı Mehmet Fatih Kara, Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Özer Çoban, Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, davetliler ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı.
 
Projede emeği geçenleri kutlayan Vali Hasan Karahan, projenin Türkiye’de bir ilk olduğundan dolayı yaşanılan heyecanı paylaştığını söyledi. Vali Karahan, “Giresun için çok önemli bir nimet olan fındığa gerekli hürmeti maalesef göstermiyoruz. Bundan dolayı da gerekli verimin azamisini değil de asgarisini aldığımızdan şikayet ederek fındıktan geçinemiyoruz diye günlük sohbetlerimizi tamamlıyoruz. Ama görülüyor ki biz fındığa gerekli özeni gösterirsek ve bununla ilgili en temel bilimsel gelişmeleri takip ederek bunları yerinde uygularsak fındık bizim için nimet olur ve gerçekten iyi bir geçim kaynağımız olur. Bu amaçla yapılan bütün faaliyetlere, bütün girişimlere bizde gönülden destek veriyoruz. Gerçekten büyük bir heyecan ve mutluluk duydum. Paltun kardeşleri Tebrik ediyorum. Bu işe gönül vermişler, emek vermişler, ciddi bir sermaye bağlayarak bir girişimde bulunmuşlar.
 
Türkiye’de ilk olmanın hem ayrıcalığını ve heyecanını yaşıyorlar. İnanıyorum ki bu gurur da onlara yeter. Önümüzdeki yıllarda Giresun’da fındıkla ilgili eğer verimlilikleri 300 kilolara kadar çıkarırsak ortalamalarda diyeceğiz ki bundan 20-30 sene önce biz böyle bir teşebbüste bulunduk ve bunun karşılığını bugün aldık. İnşallah örnek bir bahçe olacak. Hem Tirebolu’muza hem de Giresun’umuza hayırlı olsun. Fındıkta verimliliği artıracak fındık üreticisinin fındıktan geçimini temin edebilecek şekilde bunu sağlayan bütün girişimlerde biz maddi manevi varız. Biz elimizden geleni yapacağız” dedi.
 
Halil İbrahim Paltun’a ait bahçede uygulanan proje ile ilgili bilgi veren Tarım Danışmanı ve proje uygulama üretim sorumlusu Sevda Yılmaz “Bu alanda var olan bir yaşlı bahçe, yeniden dikimler yapılmak suretiyle modern bir bahçeye dönüştürülürken mevcut bahçenin dokusu, tamamen yok edilmeyerek dikim çukurları, bir sıra ocak sökülüp, diğer sıra ocak arda bırakılmak suretiyle açılmıştır. Bunun nedeni de çevre ve bölgede bulunan mevcut yaşlı ve verimden düşen fındık bahçelerinde verimden düşmeden yenilemenin nasıl yapılacağının görünürlüğünü sağlayarak örnek olmak ve diğer çiftçilerin de aynı usullerle mevcut verimlerini düşürmeden bahçelerini yenilemelerini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
 
Daha sonra örnek fındık bahçesinin açılış kurdelesini Giresun Valisi Hasan Karahan, Tirebolu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin birlikte kestiler.
 
Açılışın ardından Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Vali Karahan’a bahçede yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tirebolu İlçesinde, Örnek Fındık Bahçesi Projesi, fındık, proje, Giresun
Link: Tirebolu İlçesinde Örnek Fındık Bahçesi Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız