Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Don Olaylarına Dikkat

NİĞDE (İHA) - Ziraat Mühendisi Atilla Kaplan, Meyve ağaçlarında meydana gelebilecek don olaylarına dikkat çekerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu.
 
Mühendis Kaplan, meyvecilikte don olayı, budama ve ilaçlama konusunda üreticileri uyararak önemli bilgiler verdi.
Bu yıl yağışların yetersiz olması ve Niğde’de kuraklık olduğunun altını çizen Kaplan, Tarım sigortalarını yaptırmalarını önerdi.
Kaplan, “Çiftçilere çok büyük sıkıntılar yaşatan, doğal etmen don olayıdır. Bundan 5 yıl öncesine kadar Niğde bölgesinde daha sık rastlanıyordu don olayına. Bu yıl özellikle havaların sıcak gitmesi ve kuraklık nedeniyle ağaçların daha erken uyanmasına neden oluyor. Erken uyanan ağaçlar da İlkbahar geç donları dediğimiz bu dondan zarar görebilirler, yani bu yıl risk daha fazla. Ağaçların erken çiçeklenmesi çiçekte -2 derecede, küçük meyveler -1 derecede zarar görmektedir” dedi.
 
Kaplan, “Elma ağaçları 23 Nisanda çiçeklenmeye başlar ve 28 Nisana kadar devam eder. Bu süre içerisinde don olayı olursa çok ciddi sıkıntılar olabilir. Çiftçilerimiz don olayında dumanlama yöntemine başvurabilir. Çöken soğuğun dumanlama yapılarak samanla, lastikle yapmakta çiftçilerimiz, ancak soğuklar çok fazla eksilere düştüğü zaman dumanlama yöntemi bile çare olmuyor. Bu nedenle Devletimizin desteğiyle (TARSİM) Tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Devlet üreticimizin bahçesini sigortalatmak isterse, yüzde 50’sini karşılıyor. Bütün tedbirleri uygulasanız da yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle sigorta çok önem arz etmektedir” diye konuştu.
 
Meyve ağaçlarının budanmasında önemli bilgiler veren Kaplan, “Budama konusunda Niğde bölgesinde Elma yoğunluğu var. Türkiye genelinde bahçecilik büyük bir ivme kazandı ama Niğde’de 6 Buçuk milyon civarında ağaç sayısıyla ağaç bakımında birinci sırada, elma üretiminde ise 3 sırada. Bu ağaçlarda ürün vermeye başladığı zaman Niğde tekrar üretimde de birinci sıraya çıkacak. Budama yapmadan önce hangi şekil verilecek bunun düşünülmesi gerekiyor. Özellikle yeni dikilen ağaçlarda verilecek şekil budaması çok önem arz etmekte. Yarı bodur bahçede, değişik modifiye lider budama sistemi, tam bodur bahçede ise vertical axis budama, spindle gibi farklı budama şekilleri verilebilir. Bu budama sisteminin de daha sonraki yıllarda aynı şekilde devam etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Kaplan son olarak, İlaçlama konusunda ruhsatlı ilaçlama kullanılması insanların sağlığı açısından çok önemli olduğunu ve ilaçlama yaptıktan sonra da hasat zamanındaki aranın iyi ayarlanması gerektiğinin altını çizdi.
 
 

Ekleme Tarihi
28.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Niğde, don olayları, tarım, meyve ağaçları
Link: Don Olaylarına Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız