Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Spekülatif hareketler Antep fıstığı fiyatını yüzde yüz artırdı

GAZİANTEP (İHA) - Antep Fıstığı Tanıtım Grubu Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığındaki fiyat artışının spekülatif hareketlere bağlı olduğunu ve uzun vadede bunun önüne geçilmek için çiftçilerin desteklenerek fıstığın ağaçtayken kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.
 
Son zamanlarda Antep fıstığı fiyatlarının artması her kesimi rahatsız ediyor. Antep Fıstığı Tanıtım Grubu Derneği Başkanı Zeki Yağcı son dönemlerde Antep Fıstığı’nın son dönemde çok konuşulduğunu ifade ederek, “Bunun nedeni fiyatların yüksek olmasıdır. Sezon dönemin de aşağı yukarı kırmızı kabuklu fıstık dediğimiz cinsimiz 10 lira civarındaydı sezon başında. Şuanda 20 liraya yüzde yüz bir artış oldu. Antep Fıstığındaki yükselişin nedeni Antep Fıstığı artık ciddi bir sanayi ürünü haline geldi. Kuruyemiş sektöründe ana ürün bilindiği gibi Antep Fıstığıdır. Fıstık kuruyemiş dışında da baklava, çikolata, salam, sucuk, sosis sektöründe ve yemek sektöründe çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Tabi ki çok geniş bir alanda kullanılınca rekoltede az olunca geçtiğimiz yıllara göre bu seneki rekoltemizde neredeyse yarıdan az rekolte tahminimiz vardı. Böyle olunca fiyatlar yükseldi. Tabi bu yükselişten bizlerde memnun değiliz. Ben Antep fıtığı ticareti yapan bir firma olarak bu yükseliş bizleri memnun etmiyor. Antep Fıstığındaki bu yükseliş üreticiyi memnun etmiyor. Sanayiciyi memnun etmiyor” dedi.
 
Başkan Yağcı, bu iş de spekülatif hareketlerin yapıldığına da işaret ederek, “Bu spekülatif hareketi önlemenin bir yolu var. Örneğin sektör tamamen kayıt altına alınabilir. Şimdi biz bunu çok önemsiyoruz. Bu devirde merdiven altı yöntemlerle çok hijyenik olmayan şartlarda yada kayıt dışı çalışılmasını istemiyoruz. Yani bizim esnafımızda, tüccarımızın da böyle bir anlayışı yok. Zaten bundan sonra ürettiğiniz ürünü kaliteli üretmek zorundasınız. Bunu siz yapmazsanız, sizden bir sonraki alıcı sizi buna zorluyor. Artık işin realitesi bu. Şimdi bunu önlemenin en güzel yolu geçici bir süre için ithalat izni verilebilir. Bu tür talepler var biz çok makul görmüyoruz. Ama geçici bir yöntem olabilir. Ama asla bunu tasnif etmiyorum” diye konuştu.
 
Başkan Yağcı özellikle Antep Fıstığı üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Fiyat artışının önlenmesinin bir yolu kendi ürünümüzün özelliğinde kalitesini bölgesel özelliğini ön plana çıkararak Antep fıstığına çok küçük destekler vermek. Bunun için de köylüye prim desteği verilmeli. Antep Fıstığında gerçek ve hakiki üreticiye bir prim desteği verilirse sektör kendiliğinden kayıt altına girecektir. Bu spekülatif hareketlerin kesinlikle önüne geçilecektir. Bu işin ticaretini yapan insan fıstık alıp deposunda tutamaz. Çünkü onu çevirmek zorunda bunun bir maliyeti var. Ama spekülatif hareketleri genelde kayıt dışı çalışan merdiven altı çalışan insanlar yapıyor. Bununda önüne geçmek için gerçek üreticiye gerçek Antep fıstığı çiftçisine prim desteği vereceksin. Bu prim desteği verirsen eğer Antep fıstığı üreticisi prim alacağı yere ürününü satar onu belgeler devlete götürür devletten primini alır bende o aldığı belgeyi kaydıma sokma zorundayım” şeklinde konuştu.
 
Verilecek destekle kayıt altına alınan Antep fıstığının daha çok devlete kazanç sağlayacağını da hatırlatan Başkan Yağcı, “Biz bu konun daha önce çalışmasını yaptık. Eğer devletimiz Antep Fıstığı gerçek üreticisine üretimi artırmak için 60 trilyonluk bir kaynak ayırsa bunu tüccara istemiyoruz, böyle bir desteği, işletmeciye istemiyoruz, sanayiciye istemiyoruz, gerçek Antep Fıstığı üreticisine 60 veya 70 milyon TL kaynak verilirse bunun geri dönüşü en az 100 milyon TL olarak devlete geri dönecektir. Sektör kayıt altına gireceği gibi bu kalitenin artırması içinde çok büyük bir ivme kazandıracaktır. Ayrıca bölgedeki işsizliğin önlenmesinde bakın bizim bölgemizden Gaziantep değil sadece bölgemizde 250 bin civarında insan geçimini Antep fıstığı ekimi, dikimi ve ticaretiyle geçinerek yapıyor. İnsanlar geçimini bu yoldan temin ediyor. Böyle büyük bir kitleye hitap eden sektörü çok küçük destekler vererek devlete hiçbir kaydı olmadan yani bu desteği verirseniz bu problemler ortadan kalkacaktır” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
01.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gaziantep, Zeki Yağcı, Antep fıstığı fiyatı, antep fıstığı
Link: Spekülatif hareketler Antep fıstığı fiyatını yüzde yüz artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız