Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Asar: “Yağışların Ortalama Yüzde 55’i Gerçekleşti”

SAMSUN (İHA) - Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, “Orta Karadeniz’de bulunan Samsun, Sinop, Kastamonu, Ordu, Amasya, Tokat, Çorum İllerinde ilk 5 aylık dönemde normale göre beklenen yağışların ortalama yüzde 55’i gerçekleşti” dedi.
 
Sevindiren yağışların haftaya tekrar geleceğini söyleyen 10. Bölge Müdürü Murat Asar, "Hafta ortasında bölgemizi etkilemeye başlayan yağışlı hava hafta sonu itibariyle bölgeyi terk edecek. Önümüzdeki hafta başına kadar parçalı çok bulutlu, hafta başından itibaren yeni bir yağışlı sistemin etkisine gireceğimizi, yağışların iç kesimlerde kıyıya göre daha iyi olacağını, hafta sonundan itibaren ise bölgemiz için tatmin edici seviyede yağışların görülebileceğini tahmin ediyoruz. Daha güncel ve detaylı tahminler için vatandaşlarımızın her gün öğle saatlerinde yenilenen tahminlerimizi ‘samsun.mgm.gov.tr’ sayfamızdan günlük takip etmelerini öneririz” diye konuştu.
 
Yeni tarım yılı yağışlarının verimli geçmediğini vurgulayan Murat Asar, “Bölgede geçen yılın aynı döneminde de yağışlar bir miktar düşük (yüzde 3,4 civarı) gerçekleşmişti. Bölgede, yine ilk 5 aylık dönem toplamında ortalama 1 ay (33 gün) yağışlı geçen gün yaşandı. Ölçüm yapılan 18 merkezin 8’inde 1 aydan daha az, 10’unda ise 1 aydan daha fazla, yağışlı geçen gün yaşandı. En fazla yağışlı gün yaşanan merkez 55 gün ile Sinop oldu. Bölgede yağışların kıyı bandında normale göre yüzde 50 ve üzerinde gerçekleşerek iç kesimlere göre daha iyi oldu. İç kesimlere gidildikçe ise yağış açığının arttığı görüldü. İlk 5 aylık dönem için Orta Karadeniz’de yağışların normalinden düşük gerçekleşmesi ‘meteorolojik kuraklığı’ ifade eder. Tarımsal kuraklık ya da hidrolojik kuraklıktan söz edilebilmesi için henüz çok erken” şeklinde konuştu.

“OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK”
 
Türkiye’de vatandaşların ‘kuraklık’ kavramını yanlış anladığını ifade eden Murat Asar, “ ‘Kuraklık var’ denildiğinde sanki olağanüstü bir durum varmış gibi anlaşılarak vatandaşımız tedirgin oluyor. Halbuki bilinmesi gereken 3 temel kuraklık çeşidi vardır:
 
Meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık. Meteorolojik kuraklık mevsim normaline göre yağış açığı demektir. Her zaman, her mevsim görülebilir ki genelde kuraklık diye bu kuraklık çeşidi anlaşılmaktadır, doğru değildir. Tarımsal kuraklık ise bitkinin suya ihtiyaç duyduğu dönemde yağışların yetersiz olmasından dolayı ortaya çıkan çeşididir ve çok sık görülmez. Kış mevsiminde yağışların yetersiz olması nedeniyle, uyuyan bitkinin suyu bulamaması tarımsal açıdan kuraklık vardır gibi anlaşılmamalıdır. Kaldı ki sulanabilir alanlarda bu kuraklığın görülme ihtimali çok zayıftır. Hidrolojik kuraklık ise yine yağışların kesintisiz çok uzun bir dönem boyunca yetersiz olması sonucu yer altı ve yer üstü su kaynaklarının yeterli beslenememesi sonucu ortaya çıkan çeşididir ve diğerlerine göre çok daha seyrek görülür. Bazen hidrolojik kuraklığın ortaya çıkması yıllar alabilir. Şöyle de formüle edilebilir: Yağışlardaki yetersizlik, kısa süreli olduğunda meteorolojik kuraklık, meteorolojik kuraklığın uzaması durumunda tarımsal kuraklık, yıllara uzanarak kesintisiz daha da uzamasıyla hidrolojik kuraklık meydana gelir. Kısaca meteorolojinin yapmış olduğu analizleri ve kuraklık kavramını kullanırken bu ayrıntıya dikkat edilmesi, vatandaşımızın tedirgin olmaması bakımından önemlidir. Suyun yüzde 70’inin tarımda kullanıldığı ülkemizde, hangi çeşit kuraklık olursa olsun ya da olmasın, çiftçilerimizin, suyu en tasarruflu şekilde kullanması ve bunu alışkanlık haline getirmesi, gelecekte iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri olarak gösterilen kuraklığın bertaraf edilmesi bakımından önem arz ettiği de bilinmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Mevsimsel tahminler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Asar, "Tarımsal açıdan önemli olan ilkbahar yağışlarının mevsim normalleri civarında gerçekleşeceğini bekliyoruz. Bu da bitkinin en çok suya ihtiyaç duyduğu ilkbahar mevsiminde verimi olumlu yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz" diyerek çiftçilere müjde verdi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yağışlar, Ortalama, Yüzde 55’i Gerçekleşti, tarım, meteroloji, yağış, Murat Asar
Link: 'Yağışların Ortalama Yüzde 55’i Gerçekleşti'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız