Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Suyumuz yüzde 46 azaldı

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Pamuk Mengü, Türkiye'de geçmişe oranla daha uzun süreli ve daha şiddetli kuraklıkların görülebileceğini dile getirdi.

Doç. Dr. Mengü, İzmir'de 2014 su yılının Ekim- Şubat dönemini kapsayan ilk 5 ayında; 2013 su yılının aynı dönemine göre yüzde 46'lık, uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 23 bir azalma yaşandığını dile getirdi. Su yılının ilk beş ayında Ege Bölgesi'nin tarım potansiyeli olan havzalarında düşen yağış Küçük Menderes Havzası'nda yüzde 24, Büyük Menderes Havzası'nda yüzde 32, Gediz Havzası'nda ise yüzde 29 oranında bir azalma gösterdiğini söyledi. İzmir Yöresindeki barajların doluluk oranları yüzde 45-61 arasında. Tarımsal kuraklığın üretimdeki verim ve kaliteyi etkilediğini dile getiren Doç. Dr. Mengü, "Bu yıl ortalamanın altın gerçekleşen yağış, özellikle buğday, arpa gibi tahılları etkilemiştir. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışlar gerçekleşirse hem tahıllar hem de diğer kültür bitkileri için olumsuz etkileri kısmen azalacaktır" dedi.

Doç. Dr. Mengü, "Bu yıl ortalama değerlerin altında gerçekleşen yağış, özellikle buğday, arpa gibi tahılları olumsuz etkilemiştir. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışların gerçekleşmesi durumunda, hem tahıllar hem de diğer kültür bitkileri için olumsuz etkiler kısmen azalacaktır. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışların gerçekleşmemesi, sulama sezonunu erken başlatacaktır. Bu durum yeraltı ve yer üstü su kaynakları üzerindeki baskıyı daha da arttıracaktır. Yer altı suları çok dikkatli ve denetimli kullanılmalıdır" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Suyumuz, yüzde 46 azaldı, Ege Üniversitesi, Gülay Pamuk Mengü, su, kuraklık
Link: Suyumuz yüzde 46 azaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız