Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


HES’lere karşı Hevsel direnişi

DİYARBAKIR’ın akciğeri olarak anılan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “yapı rezerv alanı” olarak ilan edilmesi büyük tepki topladı.
 
Çevreciler imza kampanyası başlatırken, Doğa Derneği Başkanı Engin Yılmaz, “DSİ, bölgede üç HES yapmak istiyor. Eğer bu projeler hayata geçerse Hevsel yok olacak” dedi. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için çalışmalar yürütülen Hevsel Bahçeleri’nin de içinde olduğu Dicle Vadisi’ndeki beş doğal alanın kurtarılması için kampanya yürüttüklerini belirten Yılmaz, “Ekosistem zenginliği açısından Dicle Vadisi çok önemli” dedi ve şöyle konuştu:

HEVSEL YOK OLACAK

“Ilısu Barajı tüm Dicle Vadisi’ni de tehdit ediyor. Şimdi bölgede yeni HES projeleri planlanıyor. Ilısu’nun yapımı hızla devam ederken, alt HES’ler içinde girişimler başladı. Diyarbakır’da Hevsel’in de içinde olduğu alanda üç HES yapılacak. Hevsel’le Hasankeyf’in ortak yönü var. Bu iki alanda Dünya Miras Listesi’nin on kriterinden dokuzunuu barındırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen alanla ilgili DSİ, baraj ihalesine çıkmış. Eğer bu HES’ler yapılırsa Hevsel’i besleyen nehir de yok olacak. Hevsel de kalkınma adı altında yok edilecek. Yüzlerce ağacın kesilmesi söz konusu olacak. TOKİ projeleri hayata geçerse ortada bölgenin akciğeri diye bir şey kalmayacak.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: HES’lere karşı, Hevsel direnişi, HES, hevsel, çevre
Link: HES’lere karşı Hevsel direnişi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız