Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dalaman’da Zeytin Ağaçları Gençleştiriliyor

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Çöğmen köyünde zeytin ağaçlarında budama ve gençleştirme uygulaması yapıldı.
 
Zeytin gençleştirmesi ve budaması hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, yaptığı açıklamada; “Yüksek boylu ağaçlarda hasat hem işçilik maliyetinin attırmakta, hem de bazen ağaçtan düşen üreticilerimiz sakat kalmaktadırlar.
Çöğmen köyündeki Eski İlkokulun bahçesindeki on ağaçta gençleştirme budaması yapıldı. Çok gövdeli olan ana dallardan bir kısmı aradan çıkarıldı. Kuru dallar ve birbiri üzerine gölge yapan dallar kesildi. Yüksek boylu ağaçlarda hasadın zor olduğu bazı yıllarda ağaçtan düşen kişilerin sakat kaldıkları hatırlatıldı. Uygulamalı gösteriyi yaklaşık 30 çiftçimiz katıldı ve katılımcılara özellikle zeytinde budama konusunda teknik bilgiler verildi. İlçemizde 2014 yılının verim yılı olması nedeni ile çalışmalarımıza yeni dikilmiş fidanlarda şekil budaması ve yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmasını öneriyoruz” dedi.
 
Zeytin ağaçlarında budama ve gençleştirmenin önemine işaret eden Akdeniz, “Mahsul budamasından amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır. Yalnız güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir. Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün olmaktadır. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir. Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır. Budamalardan sonra kesilen yerlere katran sürülmeli ve ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı preparatlarla ilaçlanmalıdır” diye konuştu.
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dalaman, Zeytin Ağaçları, Gençleştiriliyor, zeytin, ağaç
Link: Dalaman’da Zeytin Ağaçları Gençleştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız