Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Anadolu’da Zeytin ve Zeytinyağı Günleri Konferansı

ANTALYA (İHA) - Anadolu’da zeytin ve zeytinyağı günleri konferansında konuşan ünlü Gurme Ayhan Sicimoğlu, “Tereyağı kral, zeytinyağı kraliçe ikisini evlendirirseniz çok güzel olur” dedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen ve Anadolu’da zeytin ve zeytinyağının kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlenen konferans İzmir Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ve İç Hastalıkları Uzmanı dr. Eren Akçiçek, Gurme Ayhan Sicimoğlu, Zeytin ve Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet’in katılımıyla Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

ZEYTİN AĞACI KESENE ÖLÜM CEZASI
 
Zeytinyağının soğuk yemeklerde kullanıldığı ama sıcak yemeklerde de kullanılabileceğini aktaran Gurme Sicimoğlu, “Zeytinyağı ülkemizde nüfusa oranla kullanımı az bir yağ. Zeytinyağının genelde soğuk yemeklerde kullanıldığını söylerler ama sıcak yemeklerde de kullanılır. Pilavda, omlette çok güzel kullanılır. Zeytinyağlılar familyası sadece Türkiye’de var diğer ülkelerde böyle bir ayrım yok” dedi.
 
Saçlarında ve vücudunda özellikle zeytinyağını kullanmayı tercih ettiğini belirten Sicimoğlu Antik Yunan’da zeytin ağacı kesmenin cezasının çok ağır olduğunu belirterek, “Ben özellikle saçlarım da ve vücudumda zeytinyağını hala kullanırım. Zeytinyağı öyle bir kutsal ağaç ki sabahları bir kaşık içinde midemizi korur. Antik Yunan’da zeytin ağacı kesenlere adam öldürmeye verilen ceza verilirdi. Yani bir zeytin ağacı kestiğinizde sizde ölümle cezalandırılırdınız” dedi.

“TEREYAĞI ZEYTİNYAĞI EVLİLİĞİ”
 
Taze zeytinyağı kullanılmasının önemini belirten Sicimoğlu, özellikle halk arasında zeytinyağının yıllanmış olanının makbul olduğu yönünde bir bilginin olduğunu ve bu bilginin yanlış olduğunu kaydetti. Zeytinyağının kalitesini anlamak için yapılması gerekenleri hakkında tavsiyede bulunan Sicimoğlu, “Zeytinyağının iyi, saf olduğunu anlamak isteyenlere bir zeytinyağı tadım kursuna gitmelerini tavsiye ediyorum. Zeytinyağının taze olanı iyidir. Yıllanmış zeytinyağı olmaz. Tereyağı sihirbaz bir yağdır, samana dök o bile yenir. Ama fazlası zarardır. Zeytinyağı kilo aldırmaz. Şunu tavsiye edebilirim tereyağı ile zeytinyağını karıştırsanız hem ikisinin de tadını alırsınız hem de tereyağının yanma derecesini arttırmış olursunuz. Tereyağı kral, zeytinyağı kraliçe ikisini evlendirirseniz çok güzel olur” diye konuştu.

ZEYTİNYAĞI HAKKINDA YANLIŞ BİLİNEN DOĞRU
 
Zeytinyağının faydaları hakkında bilgi veren İzmir Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ve İç Hastalıkları Uzmanı Eren Akçiçek, “Zeytinyağı kullanan insanlarda kötü kolesterol düşük iyi kolesterol yüksek, tansiyon daha düzgün, inme oranı daha düşük ve en önemlisi iltihaplanma hastalığı olan eklem hastalıkları gibi birçok hastalığı önlüyor” dedi.

Zeytinyağı hakkında yanlış bilinen bir doğruya da dikkat çeken Akçiçek, zeytinyağının özellikle kızartmalarda kullanılmasının daha lezzetli olduğunu belirterek, “Zeytinyağının kızartma yağı olarak kullanılmaması hususunda bir yanlış bilgi var. Zeytinyağıyla kızartılan patates ve balık daha lezzetli olur. Dumanlama derecesi 200 derecedir, bu da iyi bir derecedir. Zeytinyağı birkaç kere kızartma da kullanılabilir” dedi.
 
Konferans dizisinin Konya ve Ankara’da devam edeceği bildirildi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: zeytin, zeytinyağı, konferans
Link: Anadolu’da Zeytin ve Zeytinyağı Günleri Konferansı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız