Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Son Yağışlar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

BİTLİS (İHA) - Bitlis’in Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, son yılların en kurak kışını geçirdiklerini belirtirken, son yağan kar ve yağmurun bir nebzede olsa çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
 
Başkan Demirden, Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların azalmasının kuraklık riskini de beraberinde getirdiğini söyledi. Demirden, “Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan çiftçi, yağış olmaması yüzünden endişeli bekleyişini sürdürüyor. Son 50 yıldır ilk defa böyle kurak geçen bir kış mevsimi yaşadık. Önceki yıllarda şubat ayında metrelerce kar oluyordu. Bu yıl kar ve yağmur yağmadı. Ama son günlerde yağan kar ve yağmur bir nebzede olsa içimize su serpti. Bu son yağışlar altın kıymetinde” dedi.
 
Tarımsal kuraklığa da dikkat çeken AHZO Başkanı Demirden, şu anda ülkede ciddi kuraklık riski bulunduğunu, tarımsal kuraklıkta da problem olduğuna değinerek, “Mart ayı içerisinde belli ölçüde mutlaka kar ve yağmur yağması için dua ediyoruz. Kuraklıkla birlikte başta tahıl olmak üzere pirinç, patates, mercimek, nohut, fasulye, mısır, ayçiçeği gibi yağlı tohumlarla yem bitkileri de etkilenir. Ağır bir fatura ortaya çıkar. Tarımsal kuraklıkta bıçak sırtındayız. Eğer mart-nisan yağmurları da yeterince olmazsa buğday, patates ve yağlı tohumlarda yüzde 10-15, bakliyatta yüzde 10 üretimi etkiler. Türkiye’ye ciddi faturası çıkar. Bu da hiçbirimizin istemediği bir durum. İnşallah yağışlar devam eder” dedi.
 
Çiftçiler ise, bu yıl kış mevsiminin çok kurak geçtiğini ifade ederek, “Kar ve yağmur yağmadı. Bundan sonra yağmur yağmazsa halimiz perişan olur. Ekinlerimiz kurur, çok sıkıntı çekeriz. Eskiden bugünlerde bir iki metre kar olurdu, şimdi kar yok. İnşallah son yağan yağışlar biraz daha devam eder” şeklinde konuştular.
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Son Yağışlar, Çiftçinin Yüzünü, Güldürdü, yağış, kuraklık, Bitlis, AHZO, Necat Demirden
Link: Son Yağışlar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız