Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakana kare kodu sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemde zeytinyağı, bal, bebek maması, enerji içeceği, bitkisel yağ, çay, alkollü içeceklerde de uygulamaya sokacağı Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi (UDTS) ile ilgili Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Bakan Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle verilen önergede Oran, gıda ürünlerinde “kare kod” denilen UDTS’nin kullanılması için bakanlık olarak ilk kararın ne zaman aldığını ve bunun sektördeki firmalara hangi yollarla duyurulduğunu sordu. Karar öncesinde sektörün görüşünün alınmadığını öne süren Oran, “Kare Kod işini Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu ‘Veriso Data Sistemleri’ şirketine vermenizin gerekçesi nedir? Kare kod işini alan işadamının, bu konudaki tek patent sahibi şirket olmasının etkili olduğu doğru mudur?” diye sordu.

Kutlualp’in Eker’in Diyarbakır’dan hemşehrisi ve yakın arkadaşı olduğunun kamuoyuna yansıdığını da belirten Oran, “Kare kod uygulamasına geçileceğini henüz bakanlık kararına dönüştürmemişken, sektördeki diğer firmaların aleyhine biçimde arkadaşınız olan bu kişiye aktardığınız, onun da bu sayede Türkiye’deki alanındaki tek patenti alarak haksız rekabet ettiği doğru mudur” sorusunu da yöneltti.

Veriso Data Sistemleri’nin bu konuda tek patent sahibi olması karşısında bakanlığın yaptığı “Ayrıca patent alan ya da alacak her firmaya kapımız açık” açıklamasının anlamının ne olduğunu da soran Oran başka herhangi bir firmanın Türkiye’de bu patenti alabilmesinin mümkün olup ormadığını da sordu.


“Ağustos ayına kadar başka herhangi bir şirket bu alanda patent alamazsa ne yapılacak” diyen Umut Oran, “Kare kod uygulaması için neden ihale yapmadınız? Sektördeki diğer firmaların açtığı dava üzerine Danıştay’da alınan karar nedir, bu davayla ilgili olarak size hangi ara karar, talepler ulaşmıştır, bunlar için hangi işlemleri gerçekleştirdiniz, hangi yanıtları verdiniz? Arkadaşınız, hemşehriniz olan söz konusu işadamının özel uçağını, Nisan 2012’de uçağı satmasına kadar, sürekli olarak özel işlerinizde kullandığınız bilgisi doğru mudur? Bu uçuşlar karşısında kendisine kaç TL ödeme yaptınız” sorularını da yöneltti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakana, kare kodu sordu, Umut Oran, Mehdi Eker, önerge, Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi, UDTS
Link: Bakana kare kodu sordu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız