Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kayısı üreticilerine don uyarısı

Kayısı ağaçlarının erken çiçek açtığı Malatya'da, kayısı üreticilerine "zirai don" uyarısı yapıldı.
 
MALATYA - Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla kayısı ağaçlarının erken çiçek açtığı Malatya'da, kayısı üreticilerine zirai don uyarısı yapıldı.

"Dünya kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da, kayısı ağaçları geçen yıla göre 2 hafta erken çiçek açtı. Darende ilçesindeki kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Malatya'da özellikle ocak ayından bu yana hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu nedenle meyve ağaçlarımız özellikle de kayısı ağaçları geçen yıla oranla 2 hafta önce çiçeklendi. Erken çiçeklenme kayısıların don riskiyle karşı karşıya kalması demektir. Bu süreçte vatandaşlarımızı zarar görmemeleri için alınacak önlemleri hatırlatarak bilgilendirdik" diye konuştu.

Malatya'da geçen yıl kayısı ağaçlarında çiçeklenme döneminde zirai don görüldüğünü anımsatan Selvi, "Bu nedenle de verimde yüzde 40-45 oranında düşüş yaşandı. Sigorta yaptıran vatandaşlardan çiçeklenme döneminde zarara uğrayanlar, tazminatlarını aldı. Malatya'da yaklaşık 32 milyon liralık bir tarım sigortası desteği söz konusu oldu" dedi.

Don zararına uğrayıp ürün kaybı yaşayanların, bu yıl geçmişten ders alarak ürünlerini sigortalattıklarını dile getiren Selvi, bu sene ürününü sigortalatan çiftçi sayısının geçen yılki sayının iki katından fazla olduğunu belirterek, "TARSİM ve Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız toplantı ve görüşmelerde vatandaşların geçen yıla oranla daha bilinçli hareket ettiklerini belirledik. Elbette don olsun istemiyoruz ancak olması durumunda da gerekli önlemleri almak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Malatya'nın en büyük gelir kaynağının kayısı olduğunu belirten Selvi, şunları kaydetti:


"İlimizde 7 milyon 500 bin civarında kayısı ağacı var. Bu miktar ülkemizdeki kayısı ağaçlarının yarısına tekabül ediyor. Kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ı Malatya'dan yapılıyor. Darende'de 700 bini aşkın meyve veren kayısı ağacı var. Darende, kayısı üretimi konusunda Malatya'nın önde gelen ilçelerinden biri."

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ise kayısı ağaçlarının bu sene beklenenden önce çiçek açtığını belirterek "Temennimiz, kayısı ağaçlarını don vurmasın" dedi.

Darende'de geçen yıl 300, bu sene ise bin kişinin ürününü sigortalattığını ifade eden Kaya, "Allah korusun ama ilçemizde don riski yaşanır, hasar olursa çiftçilerimizin büyük bir kısmı sigorta yaptırdıkları için daha az mağdur olacak" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı, malatya, üretici, don, uyarı
Link: Kayısı üreticilerine don uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız