Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Elma-Armutta Karaleke Hastalığına Dikkat

SAMSUN (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Dr. Habip Muruz, Samsun’da iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma-armut bahçelerinde karaleke hastalığı riskinin arttığını söyledi.
 
Habip Muruz yaptığı açıklamada, “İlimizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma-armut bahçelerinde karaleke hastalığı riski artmıştır. Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. İlimizdeki farklı bölgelerde bulunan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini göstermektedir. Bu nedenle ilimizdeki elma ve armut üretimi yapan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, elma ve armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir” dedi.

İlaçlama konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Dr. Habip Muruz, şunları söyledi: “Üreticilerimizin özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerini mutlaka ilaçlı bulundurmaları gerekmektedir. 1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde ise 3-5 gün önce yapılır) (Bu dönemde Göztaşı + kireç karışımı olan, yüzde 1 veya 2’lik bordo bulamacı uygulaması en etkili uygulamadır.) Ancak sonraki dönemlerde farklı ilaçlarla yapılacak olan ilaçlamalar da asla ihmal edilmemelidir. 2. ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde), 3. ilaçlama: Çiçek taç yapraklan yüzde 70-80 dökülünce, 4. ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşulların (yağış, yaprak ıslaklığı, uygun sıcaklık ve nem gibi) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda; kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır. Her uygulamada farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlaçlamanın etkili olabilmesi için yağışın olmadığı günler tercih edilmelidir. İlaçlı mücadelede kullanılacak zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerin en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır.”
 
 

Ekleme Tarihi
14.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Elma-Armutta, Karaleke Hastalığına Dikkat
Link: Elma-Armutta Karaleke Hastalığına Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız