Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Kuzguncuk Bostanı'nı hep beraber koruyacağız'

Kuzguncuk Bostanı'nın ihalesini ayda 21 bin liraya Üsküdar Belediyesi aldı. Belediye Başkanı Kara "Çocuklar organik tarım yapacak" derken Kuzguncuklular Derneği şeffaf ve katılımcı bir proje istiyor.

Kuzguncuk Bostanı’nın yeşil kalması için mahalleli neredeyse 30 yıldır mücadele ediyor. 1990’lardan beri okul ve hastane gibi çeşitli projelerle yapılaşmaya açılmaya çalışılan bostanın geçtiğimiz hafta Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ihaleye çıkartılması üzerine Kuzguncuk sakinleri yine alarma geçmişti. Çarşamba günü ihalenin gerçekleştiği müdürlüğün önünde bostanın korunması için eylem yapan Kuzguncuklular Derneği ve mahalle sakinleri, ihalenin Üsküdar Belediyesi’nce alındığını öğrenince bu sefer belediyeye yürüyerek görüşme talep etti.

Hassasiyetimizi gösterdik
 
Radikal’e konuşan Belediye Başkanı Mustafa Kara, belediyenin ihaleyi ayda yaklaşık 21 bin lira karşılığında aldığını teyit etti. Koç Grubu’nun da girdiği ihaleyi oldukça yüksek bir fiyattan aldıklarını ifade eden Kara “Bu ihaleye girerek yeşil hassasiyetimizi göstermiş olduk. Üsküdar Belediyesi olarak Çocuk Üniversitesi ve Bilgi Evleri kurduk. Şimdi İlia’nın bostanı olarak bilinen bu yeşil alanı koruyarak çocuklarımızın organik tarım yapmayı öğrenebileceği bir hobi bahçesi olarak kullanmak istiyoruz” dedi. Kara, yaklaşık iki senedir bostanda tarım yapan mahalle sakinleriyle nasıl çalışacakları sorusu üzerine “Sivil toplumla işbirliğini önemsiyoruz, birlikte protokol yaparız. Bostanla ilgili protesto olduğunda bando takımı göndermiştim, şenliklerine katılmıştım. Aynı şeyleri savunuyoruz” diye konuştu.

Kuzguncuklular Derneği Başkanı Tülay Onat Akabey ise belediyenin bostanın korunacağı açıklamasını olumlu bulduklarını ancak bostanla ilgili her türlü kararın mahallelinin katılımıyla ve şeffaf bir süreç işletilerek alınması gerektiğini söyledi. Akabey şöyle konuştu:


Kararlar ortak alınsın
 
“Her türlü projenin mahalleliyle birlikte geliştirilmesi gerekir. Mahalleli bostanda iki senedir tarım yapıyor, Kuzguncuk İlkokulu’ndan öğrenciler de bostanı temizliyor ve ekip biçiyorlar. Bunu belediye daha düzenli şekilde çevre mahallelere yayarsa memnun oluruz. Ama burada beton dökülmüş çocuk bahçeleri, çay bahçeleri, koşu pistleri istemiyoruz. Süreç baştan sonra şeffaf cereyan etsin, tüm kararlara ortak olalım. Buradan örnek bir yerel katılım modeli çıkabilir.”

Sıkıntılı bir madde var
 
Kuzguncuklular Derneği, ihale şartnamesindeki bir maddeden dolayı bostanın hâlâ güvencede olmadığını savunuyor. Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’nce bostan olarak kiralanmasına rağmen başka bir ihaleyle kiracı alanı boşaltmaya zorlanabilir. Belediye Başkanı Kara, “Biz uzun yıllar kiralama yapmak istiyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüştük, anlaşmamızı uzatabileceğiz.” dedi. Kuzguncuklular Derneği Başkanı Akabey ise “Bostanın güvenceye kavuşması için 1986’da yapılan plan değişikliğinin iptal edilmesini ve okul alanı fonksiyonunun iptalini istiyoruz. Bunların seçim öncesi vaat olarak kalmasından korkuyoruz” diye konuştu.
 
İlia’nın bostanı

İlk tapu kayıtları Sultan Mehmet Reşat döneminden kalan 16 bin 445 metrekarelik yeşil alan, uzun yıllar bostan olarak kullanılmıştı. Son tapu sahibi Rum İspiro Şoro’dan 1977’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen bostan, İspiro Şoro’nun oğlu İlia Şoro’dan dolayı Kuzguncuk halkı tarafından İlia’nın Bostanı olarak anılıyor…
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kuzguncuk bostanı, çevre
Link: 'Kuzguncuk Bostanı'nı hep beraber koruyacağız'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız