Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Aksaray’da Çobanlar Yarıştı

AKSARAY (İHA) - Aksaray’da "Çobanlar Yarışıyor Bilgi Yarışması"nın bu yıl 2’incisi gerçekleştirildi. 120 çoban arasından seçilen 8 finalist çoban kıyasıya yarıştı.
 
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Aksaray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Nevzat Patla, Garnizon Komutanı Albay Levent Ölmez, AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Milletvekili İlknur İnceöz, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Veysel Ayhan, Belediye Başkan Adayı Haluk Şahin Yazgı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve çok sayıda çoban katıldı.
 
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, amaçlarının Türkiye’deki çobanlık sıkıntısına dikkat çekmek ve mevcut çobanları eğitime yöneltmek amacıyla bu yarışmayı organize ettiklerini belirterek, “Ülkemizdeki küçükbaş hayvancılığın gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri çoban sıkıntısıdır. Hem bu sıkıntıya dikkat çekmek, hem toplumda çobana karşı olan düşüncelerin, önyargının önüne geçmek, ‘Çoban değil mi’, ‘Ben çobanla bir miyim’, ‘Benim oyum çoban oyuyla bir mi’ diyen küçük beyinli insanlara bir cevap vermek adına böyle bir program düzenledik. Biz birlik olarak tarımsal yayın ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bu sistem içerisinde çobanlık yarışması da var. Üreticilerimizi eğitime teşvik etmek, eğitimler vererek üretimi ve verimliliği artırmak, kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmek, en az masrafla en karlı hayvancılığı yapmak üzere yetiştiricilerimizi eğitime teşvik etmek için böyle bir yarışma tertip ettik” dedi.
 
Aktürk, yarışma için 120 çobandan 8 finalist seçildiğini belirterek, “Çobanlık yarışması için 1 ay önce eleme sınavları yapıldı. Yaklaşık 120 çoban arasında 8 adet finalist seçtik. Şimdi bu 8 yarışmacı yarışacak. 1’inci olan çobana 3 bin lira, 2’inci olana 2 bin lira, 3’üncüye bin lira ve diğerlerine ise birer tane küçük çeyrek altın mansiyon ödülü olarak verilecek” şeklinde konuştu.

“HAYVANCILIK TARIMDA ÜVEY EVLATTI”
 
Programda bir konuşma yapan Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Prof Dr. Veysel Ayhan ise, geçmiş yıllarda hayvancılığın tarım içinde üvey evlat muamelesi gördüğünü söyledi. Ayhan, “Dünyada şu an itibari ile günde 1 milyar insan aç kalkıyor, yetersiz besleniyor, açlık tehlikesi içerisinde. 1 buçuk milyar insan da fazla besleniyor, yani obez. Tüketimimizde bir dengesizlik var. Bu tüketimi dengeli bir hale getirebilmek için önemli kriterlerden birisi de üretim. Topraktan yararlanmak, tarım yapmak ve bunu da devam ettirebilmek. Kırsal kesimde yetiştiricilikle uğraşan, özellikle de Türkiye’de hayvancılığın önemli bir dalı olan koyun ve keçi yetiştiriciliği sayın bakanımızın vurguladığı gibi son 7-8 yıl öncesine gelinceye kadar hayvancılık tarımın içerisinde üvey evlattı, koyun ve keçicilikte üveyin üvey evladı idi. Ama 150-200 yıl önce gelişmiş ülkelerde başlamış olan örgütlenme 2004, 2005, 2006’da il birliklerimiz kuruldu, 2006’da merkez birliği kuruldu, şu an itibari ile 80 ilde 200 binin üzerinde koyun ve keçi yetiştiricisi var” dedi.
 
Konuşmaların ardından Aksaray’ın Malaklı cinsi çoban köpekleri tanıtım için sahnede gösteri yaptı. Daha sonra ise Aksaray’ın yerel sanatçısı Mine Gez tarafından konser verildi. Konserden sonra çobanların bilgi yarışması başladı. Programın ardından yarışmada 1’inci olan Hasan Hüseyin Sıltav’a 3 bin lira, 2’inci olan Fahri Bakır’a 2 bin lira, 3’üncü olan Halil Uğuz’a bin lira ve diğer yarışmacılara da mansiyon ödülü olarak çeyrek altın verildi.
 
 

Ekleme Tarihi
18.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aksaray, Çobanlar Yarıştı, hayvancılık, koyun, keçi, çoban
Link: Aksaray’da Çobanlar Yarıştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız