Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İspanya ve Yunanistan Yerli Karidesin Fiyatını Uçurdu

Geçen yıl 16 TL'den satışa çıkan yerli karidesin kilogramı, İspanya ve Yunanistan'dan gelen taleplerin artmasıyla 25 liraya çıktı.

Marmara Adası açıklarından yakalanan ve geçen yıl irisi 16 liraya varan fiyatlardan satılan karidesin kilogramı, İspanya ve Yunanistan'dan gelen taleplerin artmasıyla 25 liraya kadar çıktı.

Marmara Adası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Özkaya, ada açıklarında, Türkiye'nin hatta Avrupa'nın en kaliteli karideslerinin çıkarıldığını söyledi.

Adadan karides avına açılan, bu deniz ürünlerini yakalamaya uygun tasarlanmış 30 tekne bulunduğunu dile getiren Özkaya, bu yıl havaların iyi gitmesinin hem avantaj hem de dezavantaj oluşturduğunu anlattı.

İSPANYA VE YUNANİSTAN'DAN CİDDİ TALEP VAR

Geçen sezon soğuklar nedeniyle sadece 60 gün denize açılabildiklerini, bu yıl ise 90 gün karides yakaladıklarını vurgulayan Özkaya, denizin soğumaması nedeniyle karidese daha az ulaşmalarının ise dezavantaj oluşturduğunu kaydetti.

Mazot fiyatlarının yükselmesinin kendilerini zor durumda bırakırken, yurt dışı kaynaklı taleplerin artmasının sevindirdiğini dile getiren Özkaya, şöyle devam etti:

"Balık verdiğimiz bir firma yeni yatırım yaptı. Adeta karidesi canlı piyasaya sürüyor. Denizden çıkan karides anında işlenip paketlenip gönderiliyor. İspanya ve Yunanistan'ın ekonomilerindeki toparlanma bize yaradı. En büyük pazarımız İspanya ve Yunanistan. Bu ülkelerde ekonomi iyi olunca balıkçılarımız kazanıyor. Bu ülkelerdeki kriz öncesinde karidesin kilosu 50 liraya gidiyordu. Geçen yıl incesi 2,5 lira, irisi (Jumbo boy) 16 liraya satılıyordu. Şimdi ise özellikle bu iki ülkeden gelen talebin artmasıyla incesi 5, irisi 25 liraya yükseldi."

İYİSİ DIŞARI, KÖTÜSÜ İÇ PAZARA

Özkaya, çıkardıkları karideslerin incesinin yurt içi piyasaya, irisinin ise ana pazarları olan Yunanistan ve İspanya'ya verildiğini belirterek, bu iki ülkenin ekonomisinin daha da iyileşmesi durumunda kilogram fiyatlarının tekrar 50 lirayı göreceğine inandığını söyledi.

Yunanistan ve İspanya'daki kriz öncesinde adaya gelen firmaların karides almak için birbirleriyle yarıştığını anlatan Özkaya, "Krizle talep düşünce firmalar çekildi. Bir dönem kilosu 10 liraya kadar gerilemişti. Şimdi çok mutluyuz. Mazot fiyatları biraz daha gerilese çok daha iyi olacak" dedi.

KARİDES YEME KÜLTÜRÜ TÜRKİYE'DE ARTIYOR

Karides yeme kültürünün Türkiye'de de artmaya başladığını, iç tüketimden talebin giderek yükseldiğini vurgulayan Özkaya, "Küçükleriyle büyükleri arasında Tat farkı yok. Hatta bana göre küçükleri daha lezzetli. İrilerindeki fiyat yüksekliği lezzetinden değil sadece göze iyi görünmesinden kaynaklanıyor. Piyasamız açıldı. İnşallah gelecek yıl çok daha iyi bir pazar olacak" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: karides, İspanya, Yunanistan
Link: İspanya ve Yunanistan Yerli Karidesin Fiyatını Uçurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız