Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kırsal Alandaki Kadınlar İçin Bakanlık ve FAO Beraber Çalışıyor

KARS (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasındaki işbirliği çerçevesinde yeni bir proje daha hayata geçiriliyor.
 
Türkiye-Azerbaycan ortaklığında yapılması planlanan ve bütçesi FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ) tarafından karşılanacak olan “ Kırsal Alanda Yaşayan Kadınların Sosyo-Ekonomik Yönden Eğitimlerinin Desteklenmesi Yoluyla Sürdürülebilir Kalkınmanın Sağlanması Projesi” kapsamında Kars, Antalya ve Kastamonu illeri pilot il seçildi.
 
Proje ile yayım ve danışmanlık hizmetlerinde cinsiyet duyarlı yaklaşımı kullanarak ulusal yayım hizmetinin desteklenmesi amaçlanıyor. Kars, Antalya ve Kastamonu illerinde uygulanacak proje kapsamında kadın çiftçilere hizmet götüren yayım personelinin becerilerinin geliştirilmesi üzerinde durulması amaçlanıyor.
 
14-15 Nisan’da yapılacak çalıştay ile planlanan proje öncesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile FAO’dan bir heyet Kars’a ziyaretlerde bulundu.
 
Kars Valiliği’nde Vali Yardımcısı Musa Evin ile Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Çalışma Grup Sorumlusu Nimet Kaleli, FAO Proje Yöneticisi Neşe Çakır, FAO Ulusal Proje Danışmanı Zeliha Ünaldı ile bir araya geldi Proje hakkında Evin’e bilgi aktaran Kaleli, amaçlarının sadece bir eğitim modeli geliştirmek olmadığını nihai hedefin eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.
 
Projenin sahiplenilmesinin yereldeki başarısı için çok önemli olduğunu aksi halde beklenen etkinin görülmediğini belirten Kaleli, Valiliğin desteği ve takibinin kendilerini mutlu edeceğini vurguladı. Proje yöneticisi Çakır,Proje sonucunda iyi örneklerin, ortaya çıkan sonuçların ve metodolojinin de diğer ülkelere örnek teşkil edebileceğini ifade etti. Çakır, daha büyük kapsamlı programlar için de bir aşama olduğunu vurguladı . Çakır, kırsalda çalışan kadınların yüzde 50’sinin ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığını ve projenin bu manada kırsalda kadın istihdamı noktasında da önemli olduğunu kaydetti.
 
Kars’ın projede yer almasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yardımcısı Musa Evin, şöyle devam etti.
“Gerçekleştirilecek bu proje ile bölgemiz ve ilimiz kadınları için eğitim cazip hale getirmelidir. Kadınlarımızı daha çok çalışma hayatına katmamız bize katlanarak artan bir geri dönüş sağlayacaktır. Bu noktada önemli olan çiftçi kadınımıza inanmaktır. Emeklerini işleyip satabilmeleri pazara sunabilmeleri ile kadınlarımız daha aktif hale gelecektir. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçi eğitimleri konusunda son derece deneyimli bir konumda. Ancak gelişen dünyada uluslararası kurumlarla işbirliği yapmak son derece önemlidir.”
 
Vali Yardımcı Musa Evin ile yapılan görüşmelerin ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne giden gelen heyet İl Müdürü Hüseyin Düzgün’ü ziyaret etti.
 
Çiftçilerin refah ve mutluluk içerisinde olmasını sağlayacak her türlü projenin desteklenmesi gerektiğine işaret eden son yıllarda Köylü Milletin Efendisidir sözünü çok daha iyi algılanır hale geldiğini anlatarak, göç sorununa dikkat çeken Düzgün, kırsalda kişilerin çaresizlikten, risk almaktan korktukları için değil orada yaşamak istediği ve orada olmanın karşılığını alıyor olmaktan dolayı kalmaları gerektiğinin altını çizdi.
 
Hakkını arayan, çevreye saygılı, ürettiğinin farkında olan, ürettiğinden zevk alan üreticilere sahip olmalıyız. Bu projeleri bu nedenle önemsiyoruz diyen Düzgün, ziyaretten duyduğu memnuniyetini ve desteğe hazır olduklarını dile getirdi.
 
Daha sonra heyet ardından Kars’ın farklı bölgelerinde tarımla uğraşan kadın çiftçiler ile bu bölgelerde yayım faaliyetlerinde bulunan teknik personellerle bir araya geldi.
 
 

Ekleme Tarihi
28.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: FAO, Kırsal Alandaki Kadınlar İçin, Bakanlık ve FAO, Beraber Çalışıyor
Link: Kırsal Alandaki Kadınlar İçin Bakanlık ve FAO Beraber Çalışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız