Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


82 yaşında aşı makinesi üretti

MANİSA'da 82 yaşındaki Osman Nuri Ses oğlu İsmail Ses ile birlikte bağcılıkta verimi artıracak yongalı aşı makinesi üretti. Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nun sahip çıktığı ve kullanımını yaygınlaştıracağı makine, hem üzüm bağlarında verimi yüzde 80 artıracak hem de çiftçinin yeni gelir getirecek üzüm çeşitlerini kullanmasını sağlayacak.

Manisalı Kenan Evren Küçük Sanayi Sitesi'nde tarım aletleri üreten Osman Nuri Ses oğlu İsmail Ses ile birlikte bağcılık sektörünü sevindirecek yeni bir makine geliştirdi. Bağcılıkta kullanılan omega aşı makinesinin yerine yeni üretilen yongalı aşı makinesi Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Ünal Akay, Manisa Bilim Sanayi Teknoloji Müdürü Erbil Kalmış verimi artıracak yeni aşılama makinesini geliştiren 82 yaşındaki Osman Nuri Ses ile oğlu İsmail Ses katıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
 
12 yıl boyunca üzüm bağlarında yapılan aşılama sisteminin gelişmesi için çalışan Osman Nuri Ses, bağlarda kullanılan omega aşı makinesinin eski bir sistem olduğunu ve bu sistemle bağcılıkta büyük bir kayıp yaşandığını dile getirdi. Yeni aşılama makinesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydeden Osman Nuri Ses, "Kenan Evren Küçük Sanayi Sitesi'nde 12 yıllık bir çalışmanın ardından yongalı aşı makinesini ürettik. Ülkemizde bağcılıkta omega aşı makinesi kullanılıyor. Omega aşı makinesinde yılda bir defa aşı yapma imkanı var ve aşı yapıldıktan sonra aşı tutmadığı zaman fidan atılıyor, heba oluyor. Yongalı aşı makinesinde ise yılda iki kez aşı yapma imkanı bulunuyor ve yeni bir aşı yapma fırsatına sahip oluyorlar" dedi. Eski sistemde verimin düşük olduğundan dolayı çiftçinin verim kaybı yaşadığını kaydeden Ses, yeni sistemle yapılan aşılamada verimin yüzde 80'lere çıkması ile üretimde rekolteyi arttıracağını dile getirdi. 82 yaşındaki Osman Nuri Ses'in ürettiği makineyi 3 yıl boyunca kendi bağlarında deneyen Niyazi Kacar da bağlarındaki verimin yüzde 80 arttığını ve daha çok para kazandığını söyledi.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ ARTACAK
 
Üretilen makinenin bilimsel ortamda test edilmesi için Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda deneyler yapılacağını kaydeden Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Ünal Akay, Haziran ayında sonuçların alınacağını söyledi. Akay, "Bağcılıkta yıllık 4 milyon civarında fidan üretimi yapılıyor. Ancak omega aşılama ile verim 20'lere kadar düşüyor. Verim fidancılık açısından çok önemli. Yüzde 20'lik-30'luk bir rakamda büyük bir iş gücü, materyal kaybı ve girdi kaybı anlamına geliyor. Aşılama makinesi veya fidancılık ile ilgili yapılacak çalışmalarda her bir verim artışı doğal olarak fidancımıza ve çiftçiye ekonomik getirisi olacak" dedi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  bağcılık, 82 yaşında, aşı makinesi üretti
Link: 82 yaşında aşı makinesi üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız