Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Erzincan Tarım ve Hayvancılıkta Bölgenin Lideri Olma Yolunda

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da “Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi” kapsamında “AB Uyum Sürecinde Tarım ve Çiğ Süt Üretim Kapasitesinin Geliştirilmesi" konulu konferans düzenlendi.
 
Erzincan Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen konferansa Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Vali Yardımcısı Fatih Kaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hüseyin Erdem, Bahçe Kültürleri Araştırmaİstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar katıldı.Konferansta bir konuşma yapan Vali Abdurrahman Akdemir, “Erzincan’ın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık.Erzincan’ı bir turizm merkezi, bir sanayi merkezi veya başka türlü adlandırmalarla veya o sektörlerin öne çıktığı adlandırmalarla adlandırılırken ben her defasında evet bunlar önemli ama Erzincan için çok önemli olan bir şey varsa oda tarım ve hayvancılıktır. Çünkü Erzincan Doğu bölgesinde Iğdır ovasından sonra en verimli topraklara sahip olan tarım ve hayvancılığın atadan bugüne kadar gelen ve herkesin bildiği geçim kaynağını buradan sağladığı bir alan, bir sektör. Biz burada görev yaptığımız süre boyunca devletin bütün imkanlarını ve mesaimizi ve kaynaklarımızı öncelikle tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için harcayacağımızı her defasında söyledik. Sadece söylemde kalmadık bunun hayata geçmesi için başta hükümetimiz ve Bakanımız Binali Yıldırım olmak üzere bu anlamda Erzincan’a çok ciddi yatırımlarda yapıldı. sadece 2013 yılında Erzincan’ın verimli topraklarını sulanabilir topraklar haline getirebilmek için Turna Çayırı Barajı temel atma töreni gerçekleşti. 4 Bakanımızın katıldığı 2017 yılında faaliyete geçecek 7 bin insanın istihdamını sağlayacak ve topraklarında %81 sulanabilir hale getirecek çok büyük bir yatırım. 2017 yılını görmek nasip olursa o an ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacak. Mercan, Tercan, Çayırlı da ki topraklar Erzincan dışından gelen çiftçilere artık üretim sağlayan, istihdam sağlayan topraklar haline geldi.
 
Bu sene bu anlamda yaptığımız ikinci büyük yatırım Et Süt kurumunun kanatlı hayvanlar için entegre tesisinin temel atılması gerçekleştirildi. Yaklaşık 62 trilyonluk bir yatırım. Gecikmeyle de olsa iki yıl içinde bu tesis de Erzincan da faaliyete geçecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle bölgede 8 ile hizmet eden konumda yeni istihdam alanları açılacak. Erzincan da ki çiftçilerimiz, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar şunu bilsin Erzincan önümüzde ki yıllarda gerek Doğu bölgesinde gerekse Türkiye genelinde kendisini belli konularda özellikle de tarım ve hayvancılık anlamında kendisini gösterecek olan bir il. Bu sene İl Özel İdaresinden bir çok ile örnek olacak çalışma başlattık. Tarımsal sulamayı özellikle çiftçimizin en büyük sorunu olan bu alanı destekleyebilmek için merkez ilçe, Üzümlü, Tercan, Çayırlı ve Kemah’ta Haziran ayına kadar 40 kilometre, Kasım ayına kadar da ek bir 40 kilometre sulama kanalı yapacağız.
 
2014 yılında 80 kilometre İl Özel İdaresi kaynaklarıyla sulama kanalı yapacağız. Çiftçimiz bundan sonra topraklarını daha sulanabilir ve özelliklede cazibeli sistem olması nedeniyle çok daha ucuza sulayabilecek bir sisteme kavuşmuş olacak. Sadece bununla kalmadık yine bu sene Tarım İl Müdürlüğümüz ile yaptığımız ve araştırmasını sonuçlandırdığımız bir çalışmamız var. Maliye hazinesinden kısa sürede işlemlerini tamamladığımız da Uluköy’ de organize tarım havzasını yine bu bölgede İl Özel İdaresi kaynaklarından yapmış olacağız. Soğuk hava deposunun olduğu, tartısının olduğu, teknik elemanlarının istihdam edildiği ve bir çok seranın kurulduğu ve o bölgede zaten geçimini sebze üretiminden sağlayan üreticilerimizden çok küçük bir katkı ile vereceğimiz ve her alanda denetleyeceğimiz bir organize tarım havzası. Biz ona sadece seracılık demiyoruz. Çünkü sadece sera yapıp çiftçilerimize teslim etmeyeceğiz. A’dan Z’ye birliğimiz ile de işbirliği içerisinde bunu da gerçekleştirmiş olacağız. Eğer bunu başarabilirsek bu bölgede ki çiftçimiz yılda sadece bir defa ürün almayacak. En az üç ürünü hedefliyoruz. Eğer burada ki çiftçi yılda üç defa ürün alıp bunu pazarlayabilirse artık Erzincan hem Doğu Anadolu Bölgesinin, hem de Karadeniz Bölgesinin sebze ihtiyacını karşılayabilecek bir il olacak. Erzincan’ın en güzel bölgesini tespit ettik. Hemen hemen bütün çiftçilerimizle birlikte seralarını verebileceğimiz ve genişlemesine de imkan olan bir alan seçtik.
 
Sadece bunlar değil TKDK başta olmak üzere, SODES, KUDAKA ve Tarım İl Müdürlüğünün proje destekleri var. Burada yapmamız gereken çiftçilerimizi, birliklerimizi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı bir araya toplayıp onlara hem proje kültürünü anlatmak. Çünkü artık projeniz olmadan kimse size destekleme vermiyor. Verilen destekleri detaylı bir şekilde anlatmak ve buna inanmalarını sağlamak. Eğer bir işin taraflarını yaptığını işe inandıramazsanız bu işi başarmanızda mümkün değil. Bizde şimdi seracılık konusunda bunun ne kadar önemli olduğunu çiftçilerimize anlatmak ve bunun önemini kavratmak zorundayız. Bunu yapamazsak ne kadar imkanı oraya seferber ederseniz edin bu projenin başarılı olması zaten mümkün değil. O yüzden birliklerimize bu anlamda çok ciddi iş düşüyor. Onların kendi üyelerini buna inandırmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz, birliklerimiz, birlik üyelerimiz şunu bilsin Erzincan’a katkı sağlayacak, bir faaliyet, bir proje yapmak istiyorlarsa şundan emin olsunlar hem devlet, hem vilayet hem de biz onların arkalarındayız. Sadece manevi destek değil. Biz onlara maddi destek vermek istiyoruz. Yeter ki bu işe gönülden inanıp yapmak istesinler. Hem Tarım İl Müdürlüğümüz, hem de bununla ilgili kurumlarımız hemde bizler tüm imkanları bunun için seferber edeceğiz” dedi.Vali Akdemir’in konuşmasının ardından Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı Koordinatörü Şebnem Gürbüz, “12 Nolu Gıda Güvenliği Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları Faslında Gelinen Aşama ve Yapılması Gerekenler”,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Cengiz Alpsoy “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Getirdikleri”,Tarım ve kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzincan İl koordinatörü Metin Bektaş “TKDK Erzincan İl koordinatörlüğü Faaliyetleri” konusunda katılımcılara bilgiler verdiler. 
 
 

Ekleme Tarihi
02.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Erzincan, Tarım ve Hayvancılıkta, Bölgenin Lideri Olma Yolunda
Link: Erzincan Tarım ve Hayvancılıkta Bölgenin Lideri Olma Yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız