Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hayvancılık ve Su Ürünlerinden Rekor İhracat

AYDIN (İHA) - İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan ve son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri ile hayvansal mamuller sektörü, Mart ayında Türkiye genelinde ihracatını en fazla arttıran sektör oldu.
 
2014 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artarken, Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yüzde 33’lük ihracat artış oranı yakaladı. Sektör, Mart ayında 194 milyon 36 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
 
Mart ayında, Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe; 55 milyon 252 bin 193 dolarlık ihracatla kanatlı ürünler ilk sırada yer alırken kanatlı ürünlerin ihracatı yüzde 27 artış gösterdi. İhracatını yüzde 36 arttıran, su ürünleri ise; 54 milyon 819 bin 731 dolarla kanatlı ürünleri takip etti.
 
Yumurta ihracatı yüzde 11’lik artışla 35 milyon 529 bin 483 dolara çıkarken, süt ürünleri ihracatı yüzde 88’lik rekor artışla 33 milyon 108 bin 367 dolara çıktı. Tabii bal ihracatı yüzde 48’lik artışla 2 milyon 193 bin dolara çıktı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2014 yılı Ocak - Mart döneminde ise yüzde 27’lik ihracat artışıyla 589 milyon 563 bin dolara yükseldi. Son bir yıllık ihracat ise yüzde 23’lük değişimle 2 milyar 112 milyon 7 bin dolara çıktı.
 
Türkiye’de 2000 sonrasında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünyanın en ileri teknolojileri ile üretim yapan tesislerin hızla arttığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de Avrupa Birliği kriterlerine uygun üretilen Türk balığı ve tavuğu sağlıklı ve lezzetli olmasından dolayı dünyada 80’den fazla ülkenin sofralarını süsler konuma geldiğini kaydetti.
 
Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu’nun dünya genelinde yürüttüğü tanıtım çalışmalarının ihracatın artmasına önemli katkı sağladığını anlatan Kızıltan, “STG ve KTG’nin pazarlamamıza sağladığı ivme ile 2014 yılı Mart ayında sektörümüz yüzde 33’lük ihracat artışı yakalayarak ihracatta artış rekortmeni oldu. Bu başarıyı önümüzdeki aylarda da sürdürmeyi ve 2014 yılı sonunda 2.3 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
03.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hayvancılık, su ürünleri, ihracat
Link: Hayvancılık ve Su Ürünlerinden Rekor İhracat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız