Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kayısı Ağaçlarını Don Vurdu

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ’ın kayısısıyla ünlü Baskil ilçesinde erken çiçek açan ağaçları don vurması nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor. Üreticiler, kayısı ve meyve ağaçlarındaki tüm çiçeklerin yandığını ve bu yıl verimsiz geçeceğini belirterek destek istedi.
 
30 yıldır bahçe ile uğraşan ve kayısıdan elde ettiği gelirle geçimin sürdüren Muhittin Altuğ, “400 kök kayısı ağacım var. 65 yaşındayım, ilk defa bu yıl Mart’ın 9-10’unda kayısılar çiçek açtı. Geçmiş yıllarda 12-15 Nisan tarihlerinde çiçek açardı. Bu yıl yaz gibi bir kış geçirdik, yağışta olmadı. Bazen kısım kısım yanma olmuyordu ama böyle olmuyordu. Allah yardım etsin, ağlanacak bir durumumuz var. Allah bütün Türkiye’mize yardım etsin. Bu bir felakettir, bu bir afettir. Tek bir kayısı kalmadı. Bu yıl kayısıyı kenara bırakın ceviz, elma, armut gibi hiçbir meyve kalmadı. Bu Allah’tan gelen bir felakettir, hiç kimse bunun önüne geçemez" dedi.
 
Dondan kayısılarının yanmasına rağmen umutlarını yitirmediklerini dile getiren Altuğ, "Biz çok umutluyuz, hükümetimize inanıyoruz. Başbakan’dan belediye başkanımıza, kaymakamımıza kadar herkese güveniyoruz. Devletimizin kolu uzundur. Bahçesini don sigortası yapanlar zararının büyük bir bölümünü alırlar ama sigortası olmayanlar için de banka kredileri ertelenirse çok iyi olur” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BİR HASARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
 
Don nedeniyle zorda olan kayısı üreticilerinin sorunlarıyla yakından ilgilenen Kaymakam Mustafa Ünver Böke ise, “Maalesef kötü hava koşulları nedeniyle kayısı ve diğer meyve ile sebze üreticileri yara aldı. Bu konuda alan da tespitlerimiz var. Tarım İlçe Müdürümüz ve sorumlu personellerimiz de bu konuda çalışıyorlar. Şuanda alandan verileri alıyoruz. Dondan kaynaklanan çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. Bu konuda şuan için ne yapılabilir kestirmek güç ama umuyorum ki üreticimize devlet olarak elimizden gelen yapmak için her türlü girişimde bulunacağız” diye konuştu.

Elazığ’da kayısı üretiminin yüzde 90’ını karşılayan ve Türkiye’de kayısı üretiminde söz sahibi olan Baskil ilçesinde ağaçların çiçeklerinin tamamına yakını geçtiğimiz hafta yaşanan soğuk havalar nedeniyle dondan dolayı yandı.
 
 

Ekleme Tarihi
03.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Elazığ, Kayısı Ağaçlarını, Don Vurdu, kayısı
Link: Kayısı Ağaçlarını Don Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız