Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


6 milyon öğrenciye haftada bir kuru meyve dağıtılacak

Türkiye'de eğitim alan yaklaşık 6,3 milyon öğrenciye ‘Okul Sütü’ne benzeri bir programla kuru meyve dağıtılacak.

Ege Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri'nin hazırladığı ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin destek verdiği çalışmaya göre ülke genelindeki 6,3 milyona yakın öğrenciye 30 hafta boyunca, haftada bir kez 40 gramlık paketlerde çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ürünleri dağıtılacak. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Osman Öz şu bilgileri verdi:
 
“Obezite, kalp-damar, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığının artması üzerinde gelişmiş bir çok ülkede sağlıklı beslenme programları başlatılıyor. Bunlar içinde kuru meyveler vazgeçilmez bir konumda. Bunların birçoğu Türkiye’de üretilip ihraç ediliyor. Türkiye'de özellikle okul çağındaki çocukların daha fazla kuru meyve tüketmesinin ve bu yönde alışkanlıklar edinmesi toplum sağlığı ve eğitimde başarı ortalamasını doğrudan etkileyebiliyor. Bu amaçla birlik olarak Okul Sütü Projesi benzeri bir kuru meyve dağıtım çalışması hazırladık.

Projeyi Milli Eğitim, Sağlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdik. İlgili genel müdürlükleri konuya olumlu baktı. Son olarak çalışmayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye de İzmir programı sırasında sunduk.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, projeyi olumlu karşıladı. Konuyla ilgili diğer bakanlıklarla da çalışmalar devam ediyor. Umuyoruz kısa zamanda karar verilir ve gelecek yıl okullarda süt gibi kuru meyve de dağıtılmaya başlanır."

Kuru meyvenin okul başarısına etkisi


Bakanlıklara sunulan projede büyüme sürecindeki çocukların enerji ve yeni dokularının yapımı için daha fazla miktarda protein, mineral ve vitamine ihtiyaç duyduğu belirtildi. Ayrıca bu dönemde kazanılan tüketim alışkanlıklarının yetişkinlik döneminde kalıcı alışkanlıklara temel oluşturduğu anlatıldı.

Beslenmeye bağlı obezite, kalp-damar, bazı kanser türleri, inme, şeker, gut ve artrit gibi hastalıkların çocukluk çağı kökenli olduğuna dikkati çekilen çalışmada şu açıklamalara yer verildi:
 
"Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk ve ergen, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, okula devamsızlık nedeniyle başarıları düşer. Bu nedenle, sınıf tekrarlarını azaltarak, eğitim ve öğretimin maliyetini düşürmek, başarıyı arttırmak, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak için bu dönem çocuk ve ergenlerin beslenmesine önem verilmeli.

Bu proje ile sağlıklı bir toplum için okul çağındaki çocuklarımıza kuru meyve tüketme alışkanlığı kazandırılması hedefleniyor.

Ülke genelinde resmi ve özel anasınıfı ile ilk okullarda okuyan 6,3 milyon civarında öğrenciye 30 hafta süresince haftada bir kez 40 gramlık paketlerde, her hafta başka bir ürün olmak üzere kuru meyve dağıtımı yapılabilir.

Bu çerçevede dağıtılacak paket sayısı takriben 189 milyon adet olup birim paket maliyeti yaklaşık 30-40 kuruş arasında değişiyor. Bu kapsamda ürün maliyetinin 56,7 - 75,6 milyon lira arasında olacağı tahmin ediliyor."

Çalışmanın finansmanı Sağlık, Mili Eğitim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kurulacak bir komisyon tarafından belirlenmesinin uygun olacağının bildirildiği projede İngiltere, ABD ve Japonya'da okul çağındaki çocuklara yönelik olarak uygulanan programlar örnek gösterildi.

Türkiye üretiyor ama tüketmiyor
 
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde 65 bin tonluk üretimin ancak 6-6 bin 500 tonunu tüketebilirken ürün gönderdiği Fransa ve Almanya 9 bin ton seviyesinde tüketime sahip.

Çekirdeksiz kuru üzümde ise 280 bin ton civarında üretim yapan Türkiye, bunun ancak 25 bin tonunu iç piyasada tüketiyor. Türkiye'de kişi başına ancak 100 gram tüketilen kuru üzüm İngiltere'de kişi başına 1,5 kilogram, Almanya'da ise 1,8 kilogram tüketiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Milli Eğitim Bakanlığı, okul meyvesi, okul sütü, öğrenci
Link: 6 milyon öğrenciye haftada bir kuru meyve dağıtılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız