Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Araban Ovasında Hububat Ekili Alanlar Sulanmaya Başlandı

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesinde çiftçiler hububat ekili alanlarda sondaj suyu ile sulama başlattı.

Küçüklü mahallesi çiftçilerinden Mustafa Demir, bahar mevsiminde yağışlar mevsim normallerinin altında gerçekleştiğini belirtti. Demir, “Araban ovasındaki hububat ekili alanların suya doymaması sebebiyle buğday ve arpa ekili alanlarda daha çok ve daha kaliteli verim alabilmek için arazime daha önceden açtırdığım sondaj kuyularıyla yerin yüzlerce metre altındaki suyu elektrik gücüyle yeryüzüne çıkarıp sulama çalışmalarına başladım. Araban ovasında kuru tarım yapıldığı için kış ve bahar mevsimlerinde yağışlar az olursa hububat ekili alanlarda her yıl sondaj kuyularından elektrik gücüyle çıkardığımız su ile sulama yapıyoruz, bu sulama sisteminin de biz çiftçilere maliyeti oldukça yüksek oluyor üretim girdilerini misliyle arttırıyor. Araban ovasındaki kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi için AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Ardıl Barajı ile Çat Boğazı Barajı’nın yapılması için 7 yıldan beri verdiği uğraşlar sonucunda Ardıl Barajı’nın temeli atıldı yapımı sürüyor. Çat Boğazı Barajının da temeli atılıp yapımına başlanıp tamamlanırsa Araban ovasında kuru tarım dönemi kapanıp sulu tarım dönemi başlayacak ve Arabanlı çiftçiler o zaman para kazanmaya başlayacak. Her yıl yerin yüzlerce metre altından elektrik gücüyle çıkardığımız su ile sulu tarım yaptığımız için hasat sonunu hep zararla kapatıyoruz, inşallah barajlar tamamlandığında sulu tarıma geçerek para kazanmaya başlayacağız” dedi.
 
Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da yaptığı açıklamada, Araban Ovası’nda Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının yetiştiğini belirterek, şunları söyledi:
 
“Bahar yağışlarının beklenenin altında gerçekleşmesinin ardından hububat ekili alanlarda sulama işlemlerinin başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle arpa’nın başak bağlama dönemine girdiğini daha sonra da tane büyütme dönemine gireceğini bu günlerde arpaların susamasıyla birlikte üreticiler, sondaj kuyularından su ile buğday ve arpa ekili alanlarda sulama çalışmaları başlatıldı. Sulanan buğday ve arpa da daha kaliteli ürün bekliyoruz” dedi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Araban Ovasında, Hububat Ekili Alanlar, Sulanmaya Başlandı
Link: Araban Ovasında Hububat Ekili Alanlar Sulanmaya Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız