Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Buğdaya 5 kuruş destek verilecek

BUĞDAY ve arpa üreticileri, Çiftçi Kayıt Sistemine katılmaları koşuluyla kilo başına 5 kuruş, mısır üreticileri de 4 kuruş destek alacaklar. Arpa, buğday ve mısır üreticilerinin dekar başına mazot desteği ise yalnızca bir litre fiyatına karşılık geliyor.

Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılına ilişkin tarımsal destekleme ücretleri Resmi gazete’de yayımlandı. Kararla, üreticilere dekar başına, süs ve peysaj bitkileri için 3.1 lira, arpa, buğday gibi hububat üreticilerine 4.6 lira ve ayçiçeği, kanola gibi yağlık tohum ya da pamuk gibi endüstriyel bitkiler için de 7.5 lira mazot desteği verilecek.

Buna göre, Türkiye’de çiftçilerin büyük bölümünün üretimini yaptığı buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi unlu tohumu bulunan hububat bitkilere kilo başına 5 kuruş destek verilecek. Buğday fiyatlarının 90-100 kuruş arasında olduğu dikkate alınınca, destekler oransal olarak yüzde 5-5.5 dolayında kalıyor.

Üretimi, toplam tüketimi karşılayamadığı için büyük ölçüde ithal edilen Mısır üreticilerine yönelik destek ise daha da düşük düzeylerde kaldı. Mısır üreticilerinin kilogram başına desteği 4 kuruş olarak belirlendi. Böylece, kilogram fiyatı 60-70 kuruş dolayında olan mısırda da destekler oransal olarak 6-7 düzeyinde kalıyor.

Karar kapsamında, üreticilere kilogram başına, yağlık ayçiçeğine 30 kuruş, kütlü pamuk için 55 kuruş, soya fasulyesi için 50 kuruş, kanola için 40 kuruş, aspir için 45 kuruş, zeytinyağı için 70 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 10 kuruş ve çay için 12 kuruş destekleme verilecek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: buğday, arpa, Çiftçi Kayıt Sistemi, Mısır,gazete,Resmi Gazete,Bakanlar Kurulu
Link: Buğdaya 5 kuruş destek verilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız