Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sularımızda esrarengiz ölümler

Sularımızda enteresan bir tablo… Bugün gelen bir habere göre Burdur’daki Karamanlı ilçesi sulama baraj gölünde yaşanan toplu balık ölümleri üzerine İl Tarım Müdürlüğü bir soruşturma başlattı.
 
Balıkların neden öldüğüyle ilgili olarak tam bir açıklama yok. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gündüz: "Barajı besleyen su kaynaklarına, özellikle Dereköy istikametinden gelen çaya herhangi bir zehirli atık ya da kimyasal karışmış olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Öte yandan önceki gün Kahramanmaraş’ta bulunan Aksu Nehri üzerinde de toplu balık ölümleri üzerine bir soruşturma başlamıştı. Buradaki yetkililer suyun akış hızından şüpheleniyor.

Karamanlı ilçesindeki sulama barajında toplu balık ölümleri görülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Baraj göleti etrafında kıyıya binlerce telef olmuş balık vurduğu ihbarını alan Karamanlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, durumu Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne bildirdi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, balık ölümlerinin ardından barajda inceleme başlatıldığını kaydetti. Ölen balıkların tamamının "Çin sazanı" diye bilinen balık türü olduğunu belirten Gündüz, barajdaki alabalık çiftliğindeki balıklar ve barajda yaşayan diğer balık türlerinde ise ölüme rastlanılmadığına işaret etti.

NUMUNELER ALDIK
 
Gündüz, şöyle konuştu: "Ölümler daha çok barajı besleyen çaydaki balıklarda ve Çin sazanında görülmekte. Bu nedenle barajı besleyen su kaynaklarına, özellikle Dereköy istikametinden gelen çaya herhangi bir zehirli atık ya da kimyasal karışmış olabileceğini düşünüyoruz. Sudan numuneler alarak analiz yapılmak üzere gönderdik. Bir hafta gibi bir sürede sonuçlar elimize ulaşacak. O zamana kadar vatandaşımızdan isteğimiz, zehirlenme riskine karşı barajda balık avlamamaları ve kendilerinin de suyla temasta bulunmamalarıdır."

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
 
Aksu’daki balık ölümleri üzerine Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreme sezonu olması nedeniyle balık hareketlerinin yoğun olduğu dönemden geçildiğini söylemişti. Yaşanan balık ölümleriyle ilgili su ürünleri mühendisleri tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığını belirten Emiralioğlu, çalışma neticesinde ölümlerin sebebinin belirleneceğini kaydetti.

Mevsimsel olarak yağışların daha az olduğu bir dönemden geçildiğini vurgulayan Emiralioğlu, "Geçmiş yıllarda derelerimizde bu aylarda daha yoğun su debisi vardı. Ölümlerin sebebi bu mu, yoksa başka sebepler mi var, tam olarak bilemiyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde çalışmayı neticelendireceğiz" dedi.

15 YIL ÖNCESİNE KADAR SU İÇİLİYORDU
 
İçinde bulunulan dönemde balıkların savunma mekanizmalarının zayıf olduğuna işaret eden Emiralioğlu, balıkçılardan kesinlikle av yasağına uymalarını istedi. Bölgede çiftçilik yapan İlhami Eyi de son günlerde nehrin suyunun renginin değiştiğini ve balıkların ölmeye başladığını söyledi. Yetkilerden soruna kalıcı bir çözüm bulmalarını isteyen Eyi, "Bu su 15 yıl öncesine kadar içiliyordu. Şimdi ise kokusundan yanına bile yaklaşamıyoruz. Yetkililerden biran önce önlem almalarını istiyoruz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sularımızda, esrarengiz ölümler, balık ölümleri, çevre, çevre sorunları, Burdur
Link: Sularımızda esrarengiz ölümler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız