Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kayısı çeşitleri gen bankasında 


Kayısı çeşitleri gen bankasında


Malatya'da bulunan Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesindeki gen bankasında 360 çeşit kayısı ağacı korunuyor.


Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, istasyonun bahçesindeki gen bankasında 360 çeşit kayısı ile 115 tür dut, 75 çeşit kızılcık ve 135 tür alıç bulunduğunu söyledi.

Her kayısı çeşidinden üçer ağacı koruma altına aldıklarını dile getiren Zengin, "Bunların bakımını, sulamasını, ilaçlamasını yapıyoruz. Meyvelerinin fenolojik ve pomolojik tüm ölçümlerini yapıyoruz. Tüm ağaç özelliklerini ve meyve özelliklerini biz de saklıyoruz. Bunların bazıları erken çiçek açar, bazıları geç çiçek açar. Bunları, çiçeklenme tarihinden tutun meyve olgunlaşma dönemine, hasat tarihine kadar kontrol altına alıyoruz" diye konuştu.

Gen bankasındaki çalışmalarına değinen Zengin, yan yana diktikleri farklı kayısı çeşitlerinin soğuğa dayanıklılığını, çiçek açma dönemlerini ve meyve özelliklerini tespit ettiklerini belirtti.

Islah çalışmaları yaptıklarını dile getiren Zengin, çok uzun süredir hizmet veren gen bankası sayesinde birçok çeşidin korunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Gen bankasının amacı, kayısı çeşitlerinin yok olmasını engellemek, bunları korumak, araştırmacıların faydalanması için ortam sağlamaktır. Mesela bir çeşidi bir köyde veya bir yerde bulmuşsunuz, bunu getirip burada koruma altına alıyoruz. Herhangi bir yol genişletmesi, şehirlerin büyümesi, bir afet veya hortumun olması, o çeşidin yok olmasına sebep oluyor. Biz bunları koruma altına alıyoruz. Hatta biz bunları sadece bir parselde muhafaza altına almıyoruz, 3 farklı yerde bunları muhafazaya alıyoruz. Bazılarını başka illerdeki araştırma enstitülerinde muhafaza altına almışız. Bir ilde zarar görse dahi diğer il hemen devreye girer. Gen bankaları bizim için çok önemli, bunlar, parayla ölçülecek şeyler değil, bunlar hazine. Ülkelerin tamamının gözü burada. Mesela geçen hafta büyükelçilerimiz gelmişti, yurt dışından geldiklerinde bu kadar çeşidi bulunca hayret ediyorlar, 'Siz bunları nasıl bir arada tutuyorsunuz, nasıl bakıyorsunuz' diyorlar."

Dünyanın sayılı gen bankalarından birine sahip olduklarını vurgulayan Zengin, "Yaptığımız araştırmaya göre, Avrupa'nın gen bankası bakımından en iyilerinden biriyiz hatta birincisiyiz ama dünyanın da ikincisi veya üçüncüsü deniliyor" ifadesini kullandı.

Avrupa ülkelerinden sofralık kayısı çeşitleri için talep olduğunu belirten Zengin, Avrupalıların damak zevkine uygun, şeker oranı düşük çeşitler bulmak için çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.








http://www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
18.04.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kayısı çeşitleri gen bankasında
Link: Kayısı çeşitleri gen bankasında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız