Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuraklığa dayanıklı tohum önerisi

Türkiye’de etkisini giderek hissettiren iklim değişikliği nedeniyle, kuraklığa dayanıklı tohum geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, rekolte kaybının gıda fiyatlarında artışları hızlandırabileceği uyarısı yapıyorlar.

Genetiği değiştirilerek olumsuz hava koşullarına dayanıklı tohum üretimi yapılıyor. Ancak bu durum ve ithal tohumlar ülkemizde yerli tohumların kaybolmasına neden oluyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji ve Afet Yönetimi uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 2014 yılında Türkiye genelinde Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz dışındaki bölgelerde yağışın mevsim normallerinin altında, sıcaklıkların ise mevsim normallerinin üzerinde olacağını belirtti. Kadıoğlu şunları söyledi:

“Uzun vade de daha çok kurak topraklarda yetişen ürünlere yönelmemiz lazım. İklimimiz değişiyor. Buharlaşma nasıl olacak onu bilerek tarım ürün desen artısını değiştirmesi gerekiyor. Tarıma uygun olan arazileri iklim değişikliğine göre planlamak gerekiyor. Tarıma elverişli bölgeleri ayırmalı. Sulama alt yapılarının ayarlanması gerekiyor. Rastgele yapılaşmadan ziyade birinci sınıf tarım bölgesi olacak yerler için uygulamaya geçilmelidir.”

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yerli tarım üretiminin kalitesinin ve verimliliğinin artırması gerektiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kuraklığa dayanıklı tohum, tohum, Anadolu,İstanbul,Karadeniz,Meteoroloji,Doğu Anadolu,Mikdat Kadıoğlu,İstanbul Teknik Üniversitesi
Link: Kuraklığa dayanıklı tohum önerisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız