Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Süne için "parazitoit" kullanılacak

Hububat üretiminin yaygın olduğu Kırıkkale'de, buğday verimini ve kalitesini olumsuz etkileyen süne zararlısına karşı "parazitoit" adı verilen organizmalar kullanılarak daha etkin mücadele edilecek.

Kırıkkale Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada, sünenin ilkbahar aylarında hububat ekili tarlalara inerek hem ürediğini hem de tahıllara zarar verdiğini söyledi. Havaların sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle geçen yıllara göre bu yıl süne zararlısının popülasyonunda artış görülebileceğine dikkati çeken Kırbaş, bu artışın önüne geçmek için Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını bildirdi.
 
Sünenin kasım ayında açık alanlardan, ovalardan, dağlara çekildiğini vurgulayan Kırbaş, kışı ormanlarda ağaç ve çalı diplerinde geçirdikten sonra zararlının nisanda havaların ısınmasıyla en yakın araziye inerek buğday ve arpaların özüne zarar verdiğini anlattı. Bitki Koruma Şube Müdürü Jale Ödemiş de sünenin salgıladığı enzimlerle, buğdayda kalite ve protein bağlarını bozduğuna işaret etti. Yaşamını tek bir konukçu üzerinde tamamlayan ve konukçunun ölümüne neden olan organizmaların "parazitoit" olarak tanımlandığını aktaran Ödemiş, parazitoitlerin ürüne zarar vermediğini sadece süne yumurtalarını etkilediğini ifade etti.
 
Süneyle mücadele için parazitoit organizmalarının kullanılacağını belirten Ödemiş, şu bilgileri verdi: "Çiftçilerimiz süneyle kimyasal mücadeleye pek yanaşmıyor. Çünkü mücadele zamanı hububat belirli bir boyda oluyor ve bu boydaki araziye çiftçi zirai ekipmanları sokmak istemiyor. Biz de bu sene kimyasal mücadeleye ek olarak biyolojik mücadeleyi planladık. Bunun için burada süne zararlısının kışlamış ergenlerini topluyoruz. Bu kışlamış ergenleri Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne göndereceğiz. Orada, kışlamış ergen süneleri yumurtalarının içine parazitoitlerin yumurtaları bırakılacak, böylelikle üretim yapılacak. Parazitoitleri süne zararının en yüksek olduğu bölgelere salarak bu zararın önüne geçeceğiz." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Süne için, parazitoit, süne, hububat
Link: Süne için 'parazitoit' kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız