Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Üreticinin zararı karşılanmalı'

Gıda-İş Sendikası, don olayları sebebiyle birçok bölgede tarım ürünlerinin zarar gördüğünü belirterek, 'köylülerin üretime devam edebilmesi' için zararın karşılanması çağrısında bulundu.
 
ANKARA - Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-İş), 29-30 ve 31 Mart tarihinde meydana gelen don olayı nedeniyle pek çok bölgedeki tarım ürünlerinin zarar gördüğünü belirterek, “Tarım Kredi Kooperatifleri, bankalar ve kamu kurumlarına olan borçlarının faizlerinin silinerek ana paranın ertelenmesini, köylülerin yaşamına ve üretime devam edebilmesi için zararlarının koşulsuz karşılanmasını, tarımsal desteklerin bu günün koşularına göre uyarlanarak üretime devam ve teşvik edecek şekilde artırılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’ndan yapılan açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde giden havaların birden soğumasıyla yağan kar ve ardından meydana gelen don olayının Türkiye’nin her yerinde başta meyve ağaçları olmak üzere Karadeniz Bölgesinde çay, fındık ve kiviye de zarar verdiği belirtildi.

'Don nedeniyle ürünler bekletiliyor'

Pek çok bölgede başta kayısı ve elma olmak üzere don zararı nedeniyle ürünlerin bekletildiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: Fındık bahçelerinde 250 ile 750 metre arasında zararın yüzde 70-80 olduğu belirtiliyor. Karadeniz bölgesinde kivi çaydan sonra en çok geliri olan ürün fakat bu yıl kivide dondan etkilendi ve tam çiçeklendiği dönemde yağan kar sonrası oluşan don nedeniyle çiçekleri tamamen dökülmüş durumdadır. Havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle çaylıklar erkenden filizlenmeye başlamıştı. Fakat havaların soğuması ve yaşanan don felaketi nedeniyle hem çay yandı hem de hasadın gecikmesine de neden oldu. Bu yılki yaş çay üretiminde 50 bin ton rekolte kaybı bekleniyor. Yaşanan rekolte kaybı çay üreticisi köylülerine de gelir kaybı olarak yansıyacaktır. Üretici köylü ürününü zaten hak ettiği değerden satamazken şimdi de yaşan bu felaket nedeniyle türlü zorluklarla karşı karşıya kalmış durumdadır. Tüm gelir kaynağı ürettiği ürün olan köylünün bu dönem elinin boşa düşmesi nedeniyle borçlarının katlanması kaçınılmaz olacak. Açıklanan tarım destekleri kapsamında bu yılki çay primi yine 12 kuruş olarak kaldı. Maliyetler yükseldi, gübrenin işçiliğin fiyatı arttı ama çay desteği yerinde saydı. Tüm bunların üzerine birde don felaketi eklenince eğer devletten bir yardım ve katkı görmez ise çay, kivi başta olmak üzere üreticilerin bu koşullarda yaşamını devam ettirme şansı kalmıyor.

Başbakan'a çağrı

Açıklamada, Başbakan Erdoğan ve hükümetten geç kalınmadan başta çay ve fındık üreticileri olmak üzere tüm üretici köylülerin yaşadığı bu zor günleri aşması için Tarım Kredi Kooperatifleri, bankalar ve kamu kurumlarına olan borçlarının faizlerinin silinerek ana paranın ertelenmesini, köylülerin yaşamına ve üretime devam edebilmesi için zararlarının koşulsuz karşılanması, tarımsal desteklerin bu günün koşularına göre uyarlanarak üretime devam ve teşvik edecek şekilde artırılması istendi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üretici, zarar, destek, tarım
Link: 'Üreticinin zararı karşılanmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız