Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Temmuz 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sucuk 


Kasaplardan 'sucuk yasağı' tepkisi

Kasaplardan büyük tepki



GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iki yeni tebliğ tasarısında, kasaplara 1 yıl önce verilen fermente sucuk, köfte ve parçalanmış tavuk satışına ilişkin izinler kaldırılıyor.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan taslak halindeki Et ve Et Ürünleri Tebliği ile Yerel Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ kasaplarda tepkiye neden oldu. Türkiye Kasaplar Federasyonu, 1 yıl önce kasaplara serbestlik tanınan köfte, fermente sucuk ve parçalanmış tavuk satışına yasak getirilecek olması üzerine, Bakanlığa, tasarı halindeki tebliğlerde değişikliğe gidilmesi için itirazda bulundu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı, bu üç konuda serbestlik verilirken, 1 yıl sonra yeni bir tebliğe gerek duyulmasına anlam veremediklerini söyledi. Bu konuda açıklama beklediklerini belirten Yardımcı, "Bugüne kadar hiçbir kasapta, fermente sucukta karışımla ilgili suçlayıcı durum yok. Federasyon olarak tüm illerde araştırma yaptık ve bir kasabın dahi karışımdan dolayı ceza olayı yok" dedi.

’ESNAFI CEZALANDIRMAK DOĞRU DEĞİL’

Yardımcı, kasapların eskiden beri sucuk yaptığını anımsatarak, "Fabrikalar bizim ekmeğimize ortak oldu. Eskiden fabrika mı vardı? Sucuğu kasap yapıyordu. Fabrikalar bizim ekmeğimize ortak olduktan sonra deşifre oldular. Katkı maddeleriyle sucuk üreten biz değildik. 1 yıl önce getirilen serbestlikle vatandaşın isteği üzerine yüzde 40-50 düzeyinde sucuk piyasasındaki yerimizi yeniden aldık. Zaten bizim yerimizdi, onlar bize ortak olmuştu. Ama şimdi 8-10 fabrikanın söylemesiyle, esnaf teşkilatını cezalandırmak veya yeni bir yasayla önüne engel çıkarmak doğru değil" diye konuştu.

BAKAN EKER’DEN RANDEVU TALEBİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den, itiraz süresinin son günü olan 1 Mayıs’a kadar randevu talep ettiklerini anlatan Osman Yardımcı, gerekirse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kadar çıkacaklarını kaydetti. Yardımcı, "Bize verilen iznin, 1 sene sonra hiçbir suç yokken geriye alınması yanlış. Sucuk üretimi yapan 8-10 fabrika var. Şimdi 10 fabrika mı, 23 bin kasap esnafı mı? Eğer bu fabrikaların Türkiye’yi yönetmesine izin veriliyorsa lafımız yok" diye tepki gösterdi.

VATANDAŞ DAHA UCUZ TAVUK TÜKETİYORDU

Aynı tebliğle kasaplarda parçalanmış tavuk satışına serbestlik getirildiğini, bu sayede vatandaşın ucuza tavuk tükettiğini aktaran Yardımcı, şunları kaydetti:

"Yine bu konuda vatandaşın kasap açısından tek bir şikayeti yok. Tavuk parçalandığında fiyatı 2-3 lira düşüyor. Yılbaşından bu yana tavukta fiyata bakıldığında yüzde 40 zam var. Şimdi vatandaşın ucuz yeme lüksü de ortadan kaldırılıyor, yanlış bu."










http://www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
28.04.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sucuk
Link: Kasaplardan 'sucuk yasağı' tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız