Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye ile Sudan arasında arazi kiralama anlaşması imzalandı

ANKARA (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bu uzun vadeli tarımsal yatırım anlaşmasıdır. Öncelikle Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda bir model çiftlik kurulması hedefleniyor. Bu aynı zamanda Sudan’da tarım ve hayvancılık alanında ve tarıma dayalı sanayi alanında eğitim ve diğer çalışmaları gerçekleştirecek” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye ile Sudan arasında arazi kiralama anlaşmasının da yer aldığı çok kapsamlı tarımsal iş birliği anlaşması imza törenine katıldı.
 
TİGEM Sosyal tesislerinde gerçekleşen törende konuşma yapan Bakan Mehdi Eker, “Bugün Sudan ile tarım alanında bir yatırım anlaşması imzalayacağız. 3 tane de yine tarım ile ilgili mutabakat zaptı imzalayacağız. Tarımla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti hükümeti arasında ikili tarımsal iş birliği ve ortaklığına ilişkin bir anlaşma imzalıyoruz. Bu anlaşma iki ülkenin tarım bakanları tarafından imzalanacak. Bu uzun vadeli tarımsal yatırım anlaşmasıdır. Öncelikle Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda bir model çiftlik kurulması hedefleniyor. Bu aynı zamanda Sudan’da tarım ve hayvancılık alanında ve tarıma dayalı sanayi alanında eğitim ve diğer çalışmaları gerçekleştirecek. Türkiye’den Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz ile Sudan tarafından bir kuruluşun ortak olduğu bir şirket kuruluyor bu anlaşma çerçevesinde. Bu şirket Sudan’da uzun vadeli yaklaşık 780 bin hektar arazi kiralayabilecek ve orada Türk özel sektörünün tarım alanında yatırım yapmasına imkân düzenleyen uzun vadeli tarımsal yatırım iş birliği anlaşması. Tabi bu alanlarda büyük ölçüde tespit edildi. Bu kurulacak şirket iki ülkenin ortaklığı şeklinde TİGEM ve Sudan hükümeti Tarım Bakanlığı tarafından. Burada amaç; hem bu şirketin tarımsal üretim yapması, tabi Türkiye’nin teknolojisi, bilgi birikimi ve geliştirdiği gerek tohum gerekse hayvan ırkları açısından bu imkânların değerlendirilmesi ve üretime dönüşmesi” diye konuştu.
Sudan’da yapılacak yatırımda, Türkiye ve dünyanın diğer bölgelerine ihraç imkânı sağlayacağının altını çizen Eker, şöyle devam etti:
 
“Anlaşma uzun vadede birçok alanı kapsıyor. Tarıma dayalı sanayi, gıda sanayi dâhil olmak üzere, tarım ve hayvancılığın çok geniş bir alanında faaliyet gösterecek bir ortak şirket marifetiyle iki ülkenin de istifade edebileceği bir model ortaya konuyor. Bu anlaşma bizim açımızdan da bir ilktir aslında. Dünyanın başka bir bölgesinden başka bir ülkede Türkiye’nin tarım işletmeleri genel müdürlüğünün bir şirkete ortak olmak suretiyle bu gücünü orada uluslar arası sahaya taşıması. Tabi Sudan açısından da bu iki tarafın faydasını hedefleyen, iki tarafından eşit şekilde fayda elde edebileceği bir modeldir. Biz biliyoruz ki Sudan’da çok geniş tarım arazileri var. Bunların bir kısmı sulanabilir arazilerdir. Yağlı tohumlar başta olmak üzere endüstri bitkilerinin tamamının ekilebildiği verimli tarım arazileri. 2006 yılında ilk ziyaretimde yaptığımız protokol ile Sudan’dan 350 teknik elemanın eğitimini sağlamıştık. Arkasından oraya kendi yetiştirdiğimiz 5 bin ton buğday tohumluğu hibe ettik ve başka yatırımlarımız oldu. Bu iş birliğini daha kalıcı ve uzun vadeli olarak ortak yatırım sahasına dönüştürüyoruz. Birinci anlaşmamız budur. Bu bir hükümetler arası anlaşmadır.2’inci konuda da hayvan sağlığı alanında mutabakat zaptı imzalayacağız. Bu da veteriner hizmetleri, aşı üretimi ve buna benzer hususlar ile ilgili iki ülkenin veteriner servislerinin hayvan sağılığı alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine dönük bir mutabakat zaptı. Bir başka mutabakat zaptı imzalayacağımız, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgilidir. Biraz sonra imzalayacağız. Ben bu 3 mutabakat zaptı ile tarım iş birliği yatırım anlaşmasının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
 
Türkiye ile Sudan arasında ki çok kapsamlı yatırım anlaşması imza töreninin ardından Bakan Eker, ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’ ile ilgili görüşmek üzere BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzacebi ve MHP Grupbaşkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nu TBMM’de ziyaret edecek.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, Sudan, toprak kiralama, Mehdi Eker
Link: Türkiye ile Sudan arasında arazi kiralama anlaşması imzalandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız