Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Tarımda ihracat, çiftiçiye destekle mümkün'

Tarımda ihracatı sürdürmek için doğal afetlerden zarar gören çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen TZOB Başkanı, böylelikle 40 milyar dolarlık ihracata ulaşılabileceğinin altını çizdi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, martta gıda ve tarımda yüzde 10 artışla 1,52 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, "tarımda ihracatı sürdürmek istiyorsak bu sene doğal afetlerden zarar gören çiftçi, yapılacak desteklerle ayağa kaldırılmalı" ifadesini kullandı.

"İthalat yüzde 11 azaldı"

Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarım ve gıdada ihracatın, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 1 milyar 523 milyon 969 bin dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 11 azalarak 970 milyon 96 bin dolara gerilediğini belirtti.

Kuraklık, don, fırtına, dolu gibi bütün olumsuz iklim koşulları ve tabii afetlere rağmen gıda ve tarımda ihracatın artırıldığını ifade eden Bayraktar, Türkiye'ye 2014'ün ilk üç ayında 1,81 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlasıyla katkıda bulunduğunu kaydetti.

Üretimin ve ihracatın sonraki yıllarda sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerin bankalara borçları ile prim ve elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesini isteyen Bayraktar, yeni kredi kullanımında da kolaylık sağlanması gerektiğini belirtti.

"Çiftçi, yapılacak desteklerle ayağa kaldırılmalı"

"Tarımda ihracatı sürdürmek istiyorsak bu sene doğal afetlerden zarar gören çiftçi, yapılacak desteklerle ayağa kaldırılmalı" ifadesini kullanan Bayraktar, Türk çiftçisinin, sorunları çözüldüğü takdirde ülkenin olağanüstü boyutlardaki tarım potansiyelini hızla harekete geçirebileceğini, rahatlıkla 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya, 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına ulaşılmasını sağlayacağını vurguladı. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZOB, ithalat, Şemsi Bayraktar, çiftçi, tarım, destek
Link: 'Tarımda ihracat, çiftiçiye destekle mümkün'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız