Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


-Don zararı fiyatlara yansımadı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Dondan zarar gören ürünlerin hasadı başlamadığı 
için fiyatlara yansımadı”
-“Bu ürünler piyasaya çıktığında ürünlerin fiyatlarına
dikkat edilmeli, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki
makas açılmamalı”
-“Mart ayında yüzde 2,1 olan gıdada tüketici enflasyonu,
Nisan’da yüzde 1,42’ye inmesine rağmen hala yüksek”
-“Ocak-Mart döneminde yüzde 7,5, Ocak-Nisan döneminde
yüzde 9,02 artan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışa
karşın, üreticide Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2,5’de 
kalmıştı”
-“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Nisan enflasyonu, giyim 
ve ayakkabı, ev eşyası ana harcama gruplarının altında 
gerçekleşti”

Ankara – 05.05.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dondan zarar gören ürünlerin hasadına başlanmadığı için fiyatlara yansımadığını bildirerek, “bu ürünler piyasaya çıktığında ürünlerin fiyatlarına dikkat edilmeli, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas açılmamalı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üreticinin ucuz üretmesine karşın gıdada enflasyonun yüksek olduğunu bildirerek, “Mart ayında yüzde 2,1 olan gıdada tüketici enflasyonu, Nisan’da yüzde 1,42’ye inmesine karşın hala yüksek” dedi.
Şemsi Bayraktar, tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde Nisan ayı enflasyonunun yüzde 1,42, dört aylık enflasyonun yüzde 9,02, Nisan ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 13,15, oniki aylık ortalamalara göre Nisan ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 10,54 olduğunu belirtti.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde, Nisan ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonuna çok yakın, 0,08 puan üzerinde çıktığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Nisan enflasyonu, yüzde 13,10 artan giyim ve ayakkabı, yüzde 1,57 artan ev eşyası ana harcama gruplarının altında gerçekleşti. Nisan ayı enflasyonu alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,02, konutta yüzde 0,24, sağlıkta yüzde 0,93, haberleşmede yüzde 0,13, eğlence ve kültürdü yüzde 0,09, eğitimde yüzde 0,97, lokanta ve otellerde yüzde 0,76 artarken, ulaştırmada yüzde 0,54, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,10 geriledi.”
Bayraktar, Nisan ayında yüzde 1,34 artan TÜFE enflasyonunun, Ocak-Nisan aylarında yüzde 4,96, Nisan ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 9,38, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,97 arttığını belirtti.

-“Tarımda üretici enflasyonu, gıda enflasyonunun gerisinde kalıyor”-


TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımda üretici enflasyonunun, gıda enflasyonunun hep gerisinde kaldığını, üreticinin ürünü hiçbir zaman makul bir fiyattan pazarlayamadığını, buna karşın tüketicinin yüksek ve gittikçe yükselen bir fiyattan ürünü tükettiğini vurguladı. Ocak-Mart döneminde yüzde 7,5, Ocak-Nisan döneminde yüzde 9,02 artan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışa karşın, üreticide Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2,5’de kaldığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Nisan ayı tarım, ormancılık ve balıkçılıkta fiyat artışı 14 Mayıs’ta açıklanacak. O zaman tarım ve gıdada karşılaştırma daha net ortaya çıkacak. Zaten Ocak-Mart döneminde gıdada tüketici fiyatlarındaki artış, üretici fiyatlarının 3 katı fazla çıkmıştı. Biz her zaman, tarım ve gıdada fiyat istikrarı istediğimizi söylüyoruz. Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalıdır. Kuraklık ve don yaşanan bu yıl fiyat artışlarına daha fazla dikkat edilmeli. Üreticiden tüketiciye 4-5 kata varan fiyat farkları olmamalı. Üretici güçlü bir şekilde örgütlenmeli, ürettiği ürünü zarar etmeden pazarlamalı, tüketici de üreticinin makul fiyatlarla elden çıkardığı ürünü, 3-4 kat fazla para ödeyerek almamalı. Üretici örgütlenirse hem üretici hem de tüketici kazanacak.”

Ekleme Tarihi
05.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Don zararı,tzob
Link: Don zararı fiyatlara yansımadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız