Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tane Vermeyen Buğday Başakları Hayvan Yemi Oluyor

Çukurova yöresinde, kuraklık, don ve fırtınadan dolayı gelişmeyen buğday başakları, hayvan yemi yapılmak üzere ot biçme makinesiyle biçiliyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova bölgesinde, kuraklık, don ve fırtınadan dolayı gelişmeyen buğday başakları, hayvan yemi olarak değerlendirilmek üzere ot biçme makinesiyle biçiliyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Üçdut Yeşilova Mahallesi'ndeki bir tarlada gazetecilere yaptığı açıklamada, Çukurova yöresindeki buğday üretiminde yeterli yağış olmadığı için yüzde 50 verim kaybı beklendiğini söyledi.

Bu yıl yörede 1,5 milyon dekarlık alanda buğday ekimi yapıldığını hatırlatan Tezcan, kuraklıktan dolayı özellikle Ceyhan ilçesinin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini savundu.

İlçede yaşanan kuraklık, don ve fırtınadan dolayı buğday başaklarının tane veremediğini bildiren Tezcan, "Geçtiğimiz aylarda bölgemize yeterli yağış düşmedi, bazı yerler ise hiç yağış alamadı. Sulama imkanı olan çiftçilerimiz buğdaylarını yağmurlama yöntemiyle suladı. Sulanamayan tarlaların yanı sıra 30 Mart'ta yaşanan fırtına ve don olayından etkilenen tarlalarda verim kaybı çok fazla. Yaklaşık 20 köyde çiftçilerimizin buğdayları zarar gördü" dedi.

Tezcan, buğday başaklarının olumsuz hava koşulları nedeniyle tane veremediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda 400 bin dekar alanda buğday ekilirdi, bu yıl ise buğday üretim alanı yaklaşık 300 bin dekara düştü. İlçeye bağlı köyleri tek tek gezdim ve bölgemizde genel olarak yüzde 70 oranında buğday üretiminde sıkıntı olduğunu tespit ettim. 15 köyümüzde ise zarar yüzde 100. Çukurova yöresinde bir ilk yaşanarak çiftçiler buğdaylarını ot biçme makinesiyle biçmeye başladı. Çünkü biçerdöverin gireceği buğday yok, başaklarda tane yok. Genelde bölgemizde mayıs ayının sonlarında buğday hasadı yapılırken, maalesef bu yıl ot biçme makinesiyle biçilen buğdaylar, hayvanların yiyeceği saman balyası haline getiriliyor. Ceyhan ivedilikle afet bölgesi ilan edilmeli ve çiftçilerimize bu kapsamda destek verilmelidir."

Tezcan, zararların tespit edilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurduklarını da sözlerine ekledi.

Bu yıl 200 dönümlük alanda buğday ektiğini anlatan Vahdet Mülayim de "Mart ayı sonlarında soğuk ve don olayının yanı sıra yaşanan kuraklıktan dolayı buğdaylarımız boy vermedi. Buğdaylarımız biçilecek durumda değil. Bu yüzden buğday ekili tarlamızı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Önümüzdeki yıl bu tarlalarımıza borç yüzünden ürün ekemeyeceğiz. Allah devletimize zeval vermesin, bize destek çıksın" diye konuştu.

Üçdut Yeşilova Mahallesi Muhtarı İsmail Tan ise kuraklıktan dolayı zarar gören 150 çiftçinin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne dilekçe verdiğini belirtti.

Mahallelerinde yaklaşık 10 bin dönüm alanda buğday ekimi yapıldığını ancak 5-6 bin dönümlük tarlada ürünün kuruduğunu aktaran Tan, "Çiftçilerimiz buğdayı satmayı artık düşünemiyor ve maliyetini çıkarmaya çalışıyor. Tarlalara biçerdöver giremez durumda. Zararımızın karşılanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. - Adana
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adana, Tane Vermeyen, Buğday Başakları, Hayvan Yemi Oluyor, buğday
Link: Tane Vermeyen Buğday Başakları Hayvan Yemi Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız