Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gemlik zeytini 

Bu zeytini taklit eden suç işlemiş olacak
 
 
Gemlik zeytininin taklit edilmesi artık kanunen suç olacak


BURSA - Bursa Gemlik’te yetişen ve diğer türlere göre daha etli olduğu için beğenilen Gemlik tipi zeytin için coğrafi işaret tescili zorunluluğu getirildi. Artık başka bir tür zeytini, Gemlik zeytini diye satmak kanunen suç sayılacak.

Farklı illerde taklit üretimleri ile haksız rekabetin tavan yaptığı Gemlik tipi sofralık zeytinde mücadele devam ediyor. Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinleri arasında gösterilen Gemlik tipi zeytini barkotlu, logolu ambalaj ile koruma altına alan Gemlik Ticaret Borsası, diğer yandan da zeytini tanıtma atağına geçti. Orhangazi, İznik ve Mudanya ile güçlerini birleştiren Gemlik Ticaret Borsası; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) aldığı hibe desteği ile tanıtım çalışmalarını Başta İstanbul, İzmir, Ankara ve turistik tüketim merkezlerinde başlattı.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Gemlik tipi zeytinde tek söz sahibinin Bursalı üreticiler olduğunu söyledi. Geçen günlerde Gemlik, Orhangazi ve İznik’teki zeytin üreticileri ile bir araya geldiklerini anlatan Matlı, Gemlik zeytininde tüm üreticileri “tek ses” olmaya davet etti.

Matlı, “Birlikte hareket ederek Gemlik tipi zeytin adını daha fazla duyurabiliriz” dedi. Matlı, Bursa’nın, Gemlik tipinde bir farklılaşma yapması gerektiğini savunarak, “Biz zeytincilikte de tıpkı kestane şekeri denildiğinde akla gelen marka gibi markalar çıkarmalıyız. Bunun için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Zeytincilikte Bursa markası, Gemlik markası daha da güçlenmeli” ifadelerini kullandı.

"Fidanı dikilse bile aynı kaliteye ulaşılamıyor"

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar ise Gemlik dışında farklı illerde Gemlik tipi siyah zeytin fidanı ekilse dahi aynı kaliteye ulaşılamayacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Çareyi logolu, barkotlu ve hologramlı etiket kullanarak tüketici farkındalığı sağlamakta bulduk. Borsamızın 2003’te ilçeye özgü coğrafi işaret olarak tescilini aldığı Gemlik tipi sofralık siyah zeytinini korumaya yönelik yürütülen çalışmaları tamamladık. Hologramlı ürünlerimizi 20 gündür piyasaya sunuyoruz. Bundan böyle başka yörelerde yetiştirilen zeytinler Gemlik zeytini markası ile satılamayacak. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde yürüttüğümüz ‘Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Kontrol Sisteminin Oluşturulması’ projesiyle tüketicimizin yanıltılmasının ve haksız rekabetin önüne geçtik.” Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu da “Gemlik Zeytini ‘menşei adı’ ile koruma altında olduğu için üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin hepsinin tescilde belirtilen coğrafi sınırlar içinde olması gerekli. Bu nedenle başka yerde yetiştirilen bir Gemlik fidanından elde edilen zeytinlere Gemlik zeytini adını vermek kanunen suçtur” diye konuştu.

Gemlik zeytini için tanıtım turu

Gemlik Ticaret Borsası, tüketicilerin birebir Gemlik zeytinini tanımaları için bir araç kiralayarak, ülke genelinde Gemlik zeytininin ve coğrafi logosunun tanıtımı yapıyor. Geçtiğimiz ay başlatılan tanıtım çalışmaları yaklaşık bir ay daha sürecek. Araç, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Eskişehir, Trabzon, Samsun gibi illeri ve turistik merkezleri dolaşarak, promosyon paketler dağıtıyor. Ayrıca, üyelerine ait zeytin ambalajlarının da teşhirini sağlıyor. Borsa, ayrıca büyük marketlerde de tanıtım amacıyla stantlar kurmayı planlıyor.









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
08.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Gemlik zeytini
Link: Bu zeytini taklit eden suç işlemiş olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız