Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Avrupa'dan incelemeye geliyorlar

Türkiye'nin ilk modern et borsasına talep artıyor.

ANKARA - Ankara Ticaret Borsası’nın kurduğu Avrupa’nın en hijyenik et borsasını incelemek için Türkiye’den çok sayıda talep gelirken, Avrupa Birliği de heyet gönderecek. Borsanın Paris’teki et halinden daha hijyenik ortamda ve kaçağa izin vermeyen sistemle çalıştığını belirten Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, oluşan fiyatların da aynı zamanda referans özelliği taşıdığını bildirdi. Ankara Ticaret Borsası’nın 11 milyon dolara mal ettiği et borsası, kuruluşunun birinci yılını tamamlarken, tesis hijyenik ve teknolojik sistemle günlük 100-110 ton civarında etin satışına aracılık ediyor. ATB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Türkiye’de ilk kez bu sistemde bir borsa kurulduğunu belirterek, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için talepler geldiğini bildirdi. Sistemin birçok Avrupa ülkesinden daha temiz ve kurallara dayalı çalıştığının altını çizen Yavuz, “Paris’teki et halinden daha hijyenik bir ortamda çalışılıyor. Et borsasını Türkiye geneline yaygınlaştırma çalışmaları sürüyor. İstanbul’dan gelip inceleme yaptılar. Ülke genelinde 8-10 borsadan daha talep var” diye konuştu. AB’den de bir heyetin inceleme yapacağını dile getiren Yavuz, ortalama 18 TL’den oluşan fiyatların referans olarak kabul edildiğinin altını çizdi.

Vergi kaybı sıfırlandı

Halen 41 toptancının faaliyet gösterdiği borsada, içinde küçük mutfak ve duş imkanlarının bulunduğu ofisler için 560 TL kira ödendiğini dile getiren Yavuz, sabah 04.00’ten itibaren gelen etlerin 06:00’ya kadar hazırlandığını, bu saatten itibaren de kasap, market, lokanta gibi alıcılarla satıcıların işlem yaptığını bildirdi. Etlerin girişte mutlaka veteriner kontrolünden geçtiğini anlatan Yavuz, etler üzerindeki etiket ve firmalara verilen manyetik kartlarla işlem yapıldığını, sistemin tanımadığı etin bilgisayar kontrollü sistemden geçemediğini söyledi. Yavuz böylece kayıt dışı satışın engellendiğini, dolayısıyla vergi kaybının da sıfırlandığını aktardı.

‘Kuraklık, fiyatları yükseltebilir’

Hayvancılıkta maliyetin yüzde 60-65’ini yemin oluşturduğunu ifade eden Faik Yavuz, kuraklık sebebiyle başta saman olmak üzere yem girdi fiyatlarında artışlar olabileceğini, bunun da et fiyatlarına yansıyabileceğini söyledi. Son günlerde başlayan yağışların olumlu fakat yetersiz olduğunu vurgulayan Yavuz, saman ithalatı ihtiyacına yönelik bir soruya, “Dereyi görmeden paçaları sıvamamak lazım” yanıtını verdi. Tüketicilerin et ve et ürünü satın alırken çok dikkatli olması gerektiğini belirten Yavuz, özellikle çok ucuza satılan ürünlerden uzak durulmasını istedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'nin, ilk modern et borsasına, talep artıyor, et, Avrupa
Link: Avrupa'dan incelemeye geliyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız