Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zonguldak’ta Halep Keçisi Yetiştiriciliği İlgi Odağı Oluyor

ZONGULDAK (İHA) - Çaycuma ilçesine bağlı Nebioğlu beldesinin Madenler köyünde yaşayan Akgül Ailesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden getirdikleri keçilerin bakımı ve yetiştiriciliğiyle ilgi odağı oluyor.
 
65 yaşındaki Ali Akgül, 3 yıl önce internet ve piyasa araştırmasından sonra Zonguldak'a getirdiği 25 Halep keçisine bakımıyla ilgi görmeye başladı. Gösterilen ilgiden memnun kalan Akgül, durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bildirdi. İl ve ilçedeki ekipler bölgeye giderek çiftçinin bulunduğu bölgeyi gezdi. Geziye, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir, Ziraat Mühendisleri Nurşen Durak, Murat Salur, Sercan Karaca, Adnan Bayraktar ve Veteriner Sedat Eren işletmeyi ziyaret etti. Ziyarette, Ali Akgül, Aydın Akgül ve Ergün Akgül’e ait Halep keçisi ahırını gezen yetkililer ilgi ve alakadan memnun kaldı. Akgül ailesi, bu işe internetten piyasa araştırması sonucu başladıklarını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik yaptığı açıklamada, Akgül ailesinin yaptıkları işten gurur duyduklarını belirtti. Çelik, Zonguldak'ın kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine önem vermesini istedi. Çelik, kentin 10 ay yeşil bir bitki örtüsüne sahip olduğunu anlatarak şöyle konuştu:
 
"Geçen yıl 24 bin küçükbaş hayvanımız vardı. Bu yıl 37 bine ulaştı. Burada en büyük amacımız, küçükbaş hayvan sayısını artırmaktır. Çünkü, yüzde 54’ü orman olan bir yerimiz var. Dolayısıyla tarım alanları daha düşük orman alanlarında kalan, bitki örtüsü yemyeşildir. Küçükbaş hayvan türü çok bereketlidir ve gelir gurubunda da çok gelir vericidir. Bakanımız Mehdi Eker’in bir sözü var. 'Buğdayla koyun, gerisi oyun' Hakikaten, Zonguldak ilimizde kaba yem açığının bolca bulunduğu bir yerde, küçükbaş hayvancılık yapmak çok kârlı bir iş. Buradaki bu işletmede Halep keçisi olan bir işletmedir. Halep keçisinin özelliği, 1-3 litre arasında süt alınıyor." Keçi sütünün anne sütüne en yakın bir süt olduğunu belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun içinde çok değerlidir. Şimdi artık bu işletmelerde olan vatandaşlarımızda çoban değil sürü üreticisidir. Asgari ücretle çalışmak yerine özellikle bu bölgede, Zonguldak’ta küçükbaş hayvancılığı yapmalarını öneriyorum. Bunun içinde Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte orman bölgelerine koyun dağıtım projemiz var. Sağolsunlar onlarda bu konuda bize yardımcı oluyor. Benim buradan Zonguldak’ta kırsal alanda yaşayan insanlarımızdan tek isteğim, küçükbaş hayvancılığa önem versinler. İlk yatırımı o kadar pahalı değildir. Bakanlığımızın bu konuda faizsiz kredileri var. Onlardan yararlansınlar. 50 baş ve üzeri çiftlik kurduklarında sütün ve etini satma gibi bir sorunu yok. Bu keçiler, yılda iki kez doğum yapıyor. Cinsine göre 1 ya da 4 gibi yavrulama yapan cinslerimiz de var. Valimiz Ali Kaban tarıma oldukça önem veriyor. Bu da onlar için bir şans ve bizim içinde bir şanstır. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz adına valimize teşekkür ediyorum.”

Halep keçisinin bakımı ve yetiştiriciliğiyle ilgilenen çiftçi Ali Akgül, emekli olduktan sonra boş durmayı sevmediğini ve bu işe atıldığını belirterek şunları söyledi: “Emekli olmama rağmen boş durmayı sevmeyen birisiyim. İnsanlara örnek diye bazı çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çiftlik işine 3 yıl önce başladık. Halep keçisi olarak bir deneme mahiyetinde aldık, başarılı olduk. Herkese teşekkür ediyorum. Tarım il ve ilçe müdürlerimize teşekkür ediyorum. Böyle işlere bizleri teşvik ettiler. Memnunuz.”

Ali Akgül’ün oğlu Aydın Akgül de, ”Bizim piyasa araştırmalarımızda bakabilmek için en ekonomik ve kolay hayvanları seçtik. Piyasaya baktığımızda saanen keçisi ve değişik keçi ırkları var. Burada her şey ekonomik boyuta bakıyor. Yem maliyetleri, yem giderleri, personel ve bizim en önemlisi olan da aile işletmesi olmasıdır. Bu işi yapacak olanların kesinlikle aile olması şarttır” dedi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Zonguldak’ta, Halep Keçisi Yetiştiriciliği, İlgi Odağı Oluyor, halep keçisi, hayvancılık, keçicilik
Link: Zonguldak’ta Halep Keçisi Yetiştiriciliği İlgi Odağı Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız