Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ekonomiye 'Anneler Günü' dopingi

Perakende sektöründe 2-3 katlık artış bekleniyor.

İSTANBUL - Gezi Parkı eylemleri, 17 Aralık operasyonu, seçim süreci derken canlılığını bir nebze yitiren perakende sektörünün imdadına özel günler yetişiyor. Araştırmalar, yılbaşı, sevgililer ve Anneler Günü gibi özel günlerde, perakende satışların 3-4 katına kadar arttığını ve 10 milyar dolardan fazla hacim yarattığını ortaya koyuyor. Bu hafta sonu da satışların şimdiden hareketlenmesini sağlayan Anneler Günü var. Odağında kadın olan özel günlerde ilk akla gelen hediye çiçek oluyor. Risksiz ve kolay bulunan bu hediye türünde anneler günü ihracatı da tamamlandı. Hafta sonu itibariyle sona eren yurtdışı satışların geçen yıla göre 2 kat arttığını dile getiren sektör temsilcileri, iç pazarda da aynı oranda artış bekliyor. İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Sunay Çalışır, özel günlerde çiçek hediye etmenin artık yaygınlaştığına dikkat çekerek, en az yüzde 70-80 oranında bir artış beklediklerini dile getirdi. Bu noktada perakende satışların online satış ve seyyar satışlardan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Çalışır’ın verdiği bilgiye göre Anneler Günü’nde satışlarda değer olarak değil, hacimsel artış söz konusu. Bunu baharın gelmesine bağlayan Çalışır, en fazla kır çiçeklerinin, ardından da hüsnü yusuf, papatya, lilyum ve ada karanfili gibi çiçeklerin geldiğini söyledi.

Kadın giyim, erkek giyim ile arayı açıyor

Canlılığın kadın giyimden yana arttığı bir diğer alan ise hazır giyim. Birleşmiş Markalar Derne ği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Anneler Günü’nün tüm perakende de olmak üzere özellikle hazır giyimde önemli ciro artışı sağladığına dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğini beklentilerin üzerinde yüzde 17 büyüme ile kapatan sektörün, nisan ayını da çift haneli büyüme ile kapattığını vurgulayan Aydın, “Bu hafta sonu ile birlikte özellikle kadın giyimde cirolar büyük oranlarda artıyor. Mayıs ayı da sektör için iyi bir ay olacak. Önümüzdeki ay da Babalar Günü ve Shopping Fest var. Alışveriş ve hediyeleşmenin en yoğun olduğu dönemler bunlar. Haziranın çok iyi geçmesini bekliyoruz” dedi.

Perakende sektörüne canlılık getiren özel günlerde, teknoloji ürünlerine harcanan miktar da yıldan yıla artıyor. GFK verilerine göre, 2013 yılı Anneler Günü haftasında teknoloji marketleri kanalından yapılan alışverişlerde adet bazında bir önceki haftaya göre yüzde 40 seviyesinde büyüme gerçekleşti. Tüketicilerin tercihlerinde adette en yüksek artışı gösteren küçük ev aletleri, kişisel bakım ürünleri, telekom ve IT kategorilerinde oldu. Harcama tutarı, yüzde 20 seviyesinde arttı. Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman, Teknosa’da da satışların 2013 Anneler Günü haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 25, büyüme gösterdiğini söyledi.

Bu yıl Anneler Günü haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 50’ye yakın büyüme hedefl ediklerini dile getiren Oyman, “Şubat ve mart aylarından ertelenmiş taleple birlikte Anneler Günü’nün pozitif etkisi artacak. Bu yıl özellikle Anneler Günü hediyesi ile ilgili internet aramalarının çok daha erken başladığını görüyoruz, teknosa.com ziyaretlerinde de artışlar var. Talep artışını çok cazip kampanyalarla ve Teknosa’nın hizmet farkıyla destekliyoruz” diye konuştu. Necil Oyman’ın verdiği bilgilere göre teknoloji alışverişinde, yılbaşı ve karne döneminden sonra Anneler Günü ve Babalar Günü hareketliliğinin en fazla arttığı dönemler. Tüketicilerin an neleri ve babaları için farklı teknolojik hediye tercihlerine gidebildiğini belirten Oyman, anneler gününde küçük ev aletlerinin ağırlığının, babalar gününde ise harcama oranının arttığını anlattı.


Kartlı işlem adedi 20 milyona dayandı

Geride bıraktığımız yıllarda anneler günü harcaması önemli rakamlara ulaşmış, sevgililer günü harcamasını geride bırakmıştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 14-15 Mayıs 2011 tarihlerinde 13.3 milyon adet kartlı işlem gerçekleştirilirken, bu rakam 11-13 Mayıs 2012 tarihleri arasında 16 milyon adete çıktı. E-ticaret işlemlerine bakıldığında ise 1.9 milyon alışveriş gerçekleştirildi. 2013 rakamları açıklanmadı ancak geçen yıl ise kartlı işlem adetinin 20 milyon sınırına yaklaştığı tahmin ediliyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Anneler günü, ekonomi
Link: Ekonomiye 'Anneler Günü' dopingi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız