Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hibe destek yıllık 10 milyon lira gelir sağlayacak

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında Siirt'teki 250 bal üreticisine yüzde 70 hibeyle ekipman desteği verildi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında 250 bal üreticisi, verilen hibe desteği sayesinde yılda 10 milyon lira gelire kavuşacak.

Yaklaşık 6 yıl önce bölgede gelir düzeyi düşük aileleri üretime yönlendirerek gelir sağlamayı hedefleyen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında Siirt'teki bal üreticilerine destek verilmesi kararlaştırıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından başlatılan proje kapsamında Siirt için marka değeri yüksek olan Pervari balının üretim, kalite ve katma değerini artırmak amacıyla arı yetiştiricilerine yüzde 70 hibe desteği sunuldu.

Proje Koordinatörü Murat Akbaş, AA muhabirine, çok sayıda bitkiyi bünyesinde bulunduran, florası nedeniyle Siirt'te üretimi yapılan Pervari balının diğer bölgelerde üretilen ballardan farklı olduğunu kaydetti.

Siirt'teki 250 üreticiye 850 bin lira tutarında kovan, polen tuzaklı boş kovan, arıcı barınağı ve bal süzme makinesi alımı konularında destek sunduklarını ifade eden Akbaş, dağıtımını yaptıkları 10 bin kovan ile Siirt'te bal üretiminde yıllık 200 ton artış olacağını vurguladı.

"Proje sayesinde Siirt'in arıcılık sektöründen elde ettiği gelirde yıllık 10 milyon lira artış olacak" diyen Akbaş, proje ile ayrıca gezginci arıcıların güvenli, rahat ve hijyenik koşullarda yaşamlarını devam ettirmeleri için de özel olarak tasarlanmış arıcı barınaklarına da hibe desteği verdiklerini söyledi.

Akbaş, arıcılık sektörünün teknolojik gelişimine katkı sağlamak amacıyla alet ekipman desteği de sağlandığına dikkati çekerek, "Tam otomatik bal süzme makineleri ile süzme bal kalitesinde artış sağlanacak ve böylece üretim kayıplarına son verilmiş olacak. Yapılan tüm bu destek faaliyetleri ile çok önemli bir içeriğe sahip olan Pervari balı, dünyada hak ettiği marka değerine kavuşacak" diye konuştu.

Kovan sayısında 10 kat artış oldu

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Efe de Siirt'in bal üretiminde büyük potansiyele sahip olduğunu bildirerek, uygulamaya geçirilen projelerle potansiyelin değerlendirilmeye başlandığını ifade etti.

Kentte 5 yıl önce 170 üreticinin 17 bin kovanda üretim yaptığını anımsatan Efe, kovan sayısında yaşanan artış ile geçen yıl 650 bal üreticisinin 138 bin kovandan bin 400 ton bal elde ettiğini dile getirdi.

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi ve GAP İdaresi Başkanlığının projesiyle 13 bini aşkın kovan dağıtıldığını ve üreticilerin de kendi imkanlarıyla binlerce kovan satın aldığını anlatan Efe, "Bu sayede kovan sayısı 5 yılda 17 binden 170 bine yükseldi. Bu yıl 2 bin ton bal üretimi hedefliyoruz" diye konuştu.

Efe, yüzde 70'i hibe olan projeden üreticilerin büyük memnuniyet duyduğunu bildirerek, yoksul ailelerin üretici konuma geçtiği projenin uygulanmasını sağlayan Bakan Eker'e teşekkür etti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: diyarbakır, batman, siirt, bal, üretici, hibe, destek
Link: Hibe destek yıllık 10 milyon lira gelir sağlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız