Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


600 milyon çiftçinin ‘özel günü’

TÜM dünyada 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çiftçiler Günü, Türkiye’de de çeşitli organizasyonlarla kutlanıyor. Yaklaşık 3.1 milyon çiftçinin yer aldığı Türkiye’de de, bankalardan GSM operatörlerine kadar çiftçiler için özel kampanyalar düzenleniyor.

DÜNYADA çalışan çiftçiyi temsil eden Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından 1984 yılında Hindistan’da alınan karar doğrultusunda, IFAP’ın 1946 yılındaki kuruluş günü olan 14 Mayıs, her yıl ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl 14 Mayıs’ta, düzenlenen toplantılarla tarım sektörünün ekonomik ve sosyal açıdan önemi vurgulanıyor ve tarımsal sorunlar gündeme geliyor.

AVRUPA BİRİNCİSİ
 
Dünyada 600 milyonu aşkın kayıtlı çiftçi yer alırken, Türkiye’de ise bu rakam 3.1 milyon kayıtlı çiftçiyi buluyor. Türkiye’nin üretilen ürünlerde oluşturulan cirolara bakıldığında dünyada 7’nci sırada yer aldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin şu anda yaklaşık 62 milyar dolarlık tarımsal üretim hasılasına sahip olduğunu belirtti. Gıdada Türkiye’nin 6 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen Bakan Eker, tarımsal üretim hasılası bakımında Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğunu söyledi. Tarımın ve çiftçiliğin gelişmesinin önündeki en büyük engeller arasında tarım arazilerinin parçalı olmasının geldiğinin altını çizen Bakan Eker, “Türkiye’nin tarım arazileri 3 milyon işletmede 30 milyon parsele bölünmüş durumda. Bir işletmede, çiftlik 10 parselden oluşuyor. 40 milyon hissedarı bulunuyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bu, verimliliğin önündeki en büyük engel. Yıl sonu itibarıyla toplulaştırma çalışmalarımız 6-6,5 milyon hektara ulaşacak. Toplamda 14 milyon hektarı hedefliyoruz” dedi.

YÜZDE 10’LUK ARTIŞ
 
Öte yandan tarımsal işletmelerde çalışan işçilerin de aldıkları ücretler geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri 2013’te 2012 yılına göre yüzde 10,9 artışla 42 lira, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 13 artışla 1232 lira olarak gerçekleşti. Mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri yüzde 9 artış göstererek 36 lira, erkek işçi ücretleri yüzde 11,3 artışla 48 lira oldu. Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret ise kadın işçiler için yüzde 20,3 artışla 1032 lira, erkek işçiler için ise yüzde 11,9 artışla 1262 liraya yükseldi.
 
Rakamlarla Türkiye’de tarım sektörü

7
Türkiye’nin tarımsal üretim cirosu bakımından dünyada yer aldığı sıra

3.1 milyon
Türkiye’de bulunan kayıtlı işçi sayısı

1.1 milyar
Dünyada tarım alanında çalışan işçi sayısı

6.5 milyon
Türkiye’de tarım alanında çalışan işçi sayısı

3.1 milyon
Türkiye’deki mevsimlik tarım işçisi sayısı

%25
Türkiye’de tarımla uğraşan kişilerin nüfusa oranı

450 milyon
Dünyadaki mevsimlik tarım işçisi sayısı

62 milyar dolar
Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal üretim hasılası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 600 milyon çiftçinin, özel günü, Dünya Çiftçiler Günü
Link: 600 milyon çiftçinin ‘özel günü’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız