Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkler, Avrupalılar'dan çok bal tüketiyor

Türk insanı bal yemeyi seviyor. Avrupa'da kişi başı bal tüketimi 800-900 gram civarındayken, bizde 1,1 kilogram düzeyinde bulunuyor.

ANTALYA - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de kişi başı bal tüketiminin 1,1 kilogram düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

Yılmaz, dünyada yaklaşık 64 milyon arı kovanı bulunduğunu, bu kovanların yaklaşık yüzde 8'inin Türkiye'de yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye'de arı sayısının yüksek, kovan başı verimin biraz düşük gerçekleştiğini dile getirdi.

Türkiye'de narenciyeden pamuğa, ayçiçeğinden meyve çiçeklerine, kekikten sandal, çam ve kestaneye kadar balın her çeşidinin üretildiğine dikkati çeken Yılmaz, bu çeşitliliğin Avrupa kıtasının tamamında bile bulunmadığını belirtti.

Türkiye'de yılda ortalama 94 bin ton bal üretildiğini bildiren Yılmaz, "Türk insanı bal yemeyi seviyor. Avrupa'da kişi başı bal tüketimi 800-900 gram civarında iken, bizde 1,1 kilogram düzeyinde bulunuyor" dedi.

Türkiye'deki arıcı yaşlı


Yılmaz, Türkiye'de arıcılıkla uğraşan üreticilerinin ortalama yaşının 47-48 düzeyinde bulunduğuna işaret ederek, gençlerin üretime sokulması gerektiğini söyledi.

Arıcılığın gelişmesi ve üretimin artırılması için sektöre gençlerin girmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "O kadar işsiz genç var ama arıcılık yapmak isteyen yok. Bu işi öğrenmek isteyen gençlere arıcılık eğitimi vermeliyiz, gençleri bu sektörün içine sokmalıyız" diye konuştu.

"İran'dan kaçak bal geliyor"

Türkiye'deki bal üretiminin yeterli olduğunu, yurt dışından resmi yollardan ülkeye bal girmediğini ifade eden Yılmaz, ancak özellikle İran sınırından ülkeye kaçak bal sokulduğunu iddia etti.

Yılmaz, söz konusu balın hangi koşullarda saklandığının bilinmediğine dikkati çekerek, markasız ürünlere itibar edilmemesini istedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bal, kovan, arıcılık
Link: Türkler, Avrupalılar'dan çok bal tüketiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız