Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bakan Eker- Sahip olunan arazi karnını doyurmuyorsa aile başka yere gider from gida_tarim on Vimeo.

 

Bakan Eker: Sahip olunan arazi karnını doyurmuyorsa aile başka yere gider
 
 
 ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Manisa'nın Soma ilçesinde maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşların tarım arazilerinin az olması nedeniyle burada çalıştığı iddiasına yönelik değerlendirme yaptı.
 
Eker, "Eğer kırsalda sahip olunan işletme arazi bir ailenin karnını doyuramıyorsa, o aile kalkar başka yere gider. Karın doyuracak kadar bir işletme olmalı ki insanlar burada tutunabilsin, bu faaliyeti sürdürebilsin." dedi.

Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) Müzeler Sergi Salonu'nda yapılan 'Dünya Süt Günü'ne katılan Mehdi Eker, gazetecilerle beraber kahvaltıda süt içti. Eker, kahvaltının ardında gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Manisa Soma'da maden kazasında tarım arazilerinin azaldığı iddiası özellikle tütün ve zeytin sektörünün orada çokça etkilendiği ve işçilerin iş bulamadıkları için madene indiği şeklinde iddialar var. Bakanlık olarak siz ne söylersiniz. Tarım arazilerinin canlandırılmasıyla ilgili olarak.' sorusu üzerine Bakan Eker, bakanlık olarak Türkiye'de tarım reformunu, toprak koruma ve arazi kullanımını tam da bu işler için söylediklerini vurguladı. Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer kırsalda sahip olunan işletme arazi bir ailenin karnını doyuramıyorsa, o aile kalkar başka yere gider. Karın doyuracak kadar bir işletme olmalı ki inşalar burada tutunabilsin, bu faaliyeti sürdürebilsin. Bakanlık olarak zeytinde teşvik uygulamaları getirdik. Türkiye'nin zeytin ağacı sayısını 99 milyondan, 166 milyon zeytin ağacına çıkardık. 2006'dan sonra yaklaşık 67 milyon zeytin ağacı dikildi."

Her bölgenin şartları, ekolojisi, iklim yapısı, arazi yapısı farklı olduğunu belirten Eker, "Türkiye'nin her bölgesinde vatandaşların yaptıkları zirai veya hayvancılık faaliyetinden karnını doyurabilecek kadar bir işletme yapısı kurmayı hedefliyoruz. Zaten bu yüzden toprak koruma kanunu çıkardık." açıklamasında bulundu.

"SOKAK SÜTÇÜLÜĞÜNE HERKESİN KARŞI DURMASI LAZIM"

'Sokak sütçülüğü yaygın pazarlama yönteminin rakamları fiyatların içerisine dahil mi? Bununla ilgili düzenleme var mı?' şeklindeki soruya ise Eker, sokak sütçülüğü Türkiye'nin gerçeği, ama şehirleşme, kentleşmeyle birlikte bunun muhakkak suretle toplumca herkesin buna karşı durması gerektiğini belirtti. Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü menşeini bilmiyoruz. Kontrol mekanizmasından geçmiyor. O nedenle bunun işlenmesi, kontrol edilmesi sağlıklı bir denetim mekanizmasının oluşması önemli. Çünkü daha önceden 8 milyon süt üretimi yapılırken 1 milyonu işleniyordu. 7 milyon süt dışarıda satılıyordu. Bugün 18 milyon süt üretiliyor. 8 milyonu sanayide işleniyor, ama hala yeterli değil."

FİYATLARDA BAKANLIK HAKEM OLARAK BULUNUYOR

Çiğ süt fiyatında revizyon hakkında değerlendirme yapan Eker, "Süt fiyatlarıyla ilgili biz bakanlık olarak bir hakem rolümüz var. Biz onları buluşturuyoruz. Onlar bir fiyat üzerinde anlaşıyor. Tabi yılın belli aylarında yapılıyor. Haziran ayında konsey toplanacak. Yılın bundan sonraki süresiyle ilgili onlar piyasa şartlarını da takip ediyorlar. Üretim, tüketim istatistikleri değerlendiriyorlar ve alıyorlar." ifadesini kullandı.

"PAKETLENEN SÜTLER ARASINDA FARK VAR"

Paketlenmiş günlük sütle uzun süreli dayanan süt arasındaki farka değinen Eker, "Ambalaj aynı değil. Bunların pastörizasyon şeklinde veya sterilizasyon şeklinde farklılık var. Günlük süt birkaç derece ısıda buzdolabında 4 -5 derece birkaç gün içerisinden sonra tüketilmesi gerekiyor. Öteki ise yaklaşık 63 derecede belirli sürede ısı bırakılarak pastörize ediliyor. Çok yüksek ısıda çok daha kısa süreli birkaç saniye içerisinde patojen bakterileri, hastalık yapıcı bakterilerin tamamı öldürülmek suretiyle sterilize ediliyor." açıklamasında bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
22.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Dünya Süt Günü,mehdi eker
Link: Bakan Eker: Sahip olunan arazi karnını doyurmuyorsa aile başka yere gider




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız