Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yaşlı traktör ülke ekonomisine maliyet getiriyor

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, "Tarım sektöründe kullandığımız traktörlerin yüzde 50'sinin değişmesi lazım" dedi.

ŞANLIURFA - Tarım sektöründe kullanılan eski model traktörlerin yakıt, onarım gideri ve performans düşüklüğü nedeniyle ülke ekonomisine ciddi maliyet getirdiği bildirildi.

Dünyanın önemli tarım ülkelerinin başında gelen Türkiye'de, çeşitli nedenlerle daralan tarım arazilerinden birim alandan daha fazla verim elde edilmesini gerekiyor. Tarımsal verimliliği artırmak için ise yüksek teknoloji ürünlerinin daha fazla kullanılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye'de tarım sektörünün önemli üretim aracı konumundaki traktörlerin trafikte kayıtlı sayısı 1,5 milyonu buluyor. Verilere göre bu araçların yaklaşık yarısını 1980 ve üzeri modeller oluşturuyor. Eski traktörlerle üretim yapan çiftçiler ise yıllık yakıt kaybı, bakım onarım giderleri ve aracın performans düşüklüğü nedeniyle ekonomik olarak ciddi bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir yaptığı açıklamada, Türkiye'deki traktörlerin ömrünün ortalama 23 yıl olduğunu söyledi.

Yaşlı traktörlerin kullanımı nedeniyle verimde düşüş yaşandığını aktaran Özdemir, ekonomik ömrünü doldurmuş araçların değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Traktörlerin değişimi için hurda desteğinin önemine değinen Özdemir, şöyle konuştu:

"Tarım sektöründe kullandığımız traktörlerin yüzde 50'sinin değişmesi lazım. Çünkü eski model traktörler başta yakıt olmak üzere onarım gideri ve performans açısından ekonomiye maliyet getiriyor. Dolayısıyla değişmesi gereken büyük bir rakam söz konusu. Böyle bir desteğin ve değişikliğin bir defada mümkün olmayacağını biliyoruz o nedenle hazırlanacak projenin beklenen faydayı oluşturabilmesi için doğru zamanda ve doğru şekilde verilmesi gerekiyor." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: traktör, özdemir, ülke, ekonomisi, yaşlı traktör
Link: Yaşlı traktör ülke ekonomisine maliyet getiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız