Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aylık 3 bin liraya sürü yöneticisi bulunamıyor

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde besiciler, 3 bin lira aylık ücretin yanı sıra barınma ve yemek ihtiyacını karşılayacak olmasına rağmen çoban bulamıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Yiğit Emir Kişi, ilçede 7 bin büyükbaş ve 20 bin küçükbaş hayvan olduğunu belirtti.

Sürekli göç veren ilçelerde, genç nüfusun yaşamak istemediğini vurgulayan Kişi, "Bu nedenle besiciler çoban bulamıyor. Burada kimse aile mesleğine devam etmek istemiyor. Nüfus giderek yaşlanıyor ve bu iş zorlaşıyor. Çoban sıkıntısı yaşandığı için ilçemizin hayvan varlığı maalesef kademeli olarak düşüş gösteriyor" dedi.

Çobanlığın önemli bir meslek olduğunu dile getiren Kişi, "Devletin çobanlığı teşvik etmek için bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Devletin bu iş için bir sertifikasyon çalışması var. Bu tip bir eğitim söz konusu. Fakat sahaya henüz yansımış durumda değil. Burada insanlar hala çoban bulamıyor. Bu konuda çobanların sigorta masraflarını üstlenmek gibi hayvancılığa olumlu yansıyacak bir takım çalışmalar yapılmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

Besici Hüseyin Özcan da, hayvancılıkla uğraşmak istemeyen gençlerin çalışmak için büyükşehirlere yerleştiğini kaydetti. Hayvancılık geçimini sağlayan ailelerin sayısının her geçen gün azaldığını dile getiren Özcan, "Gerçekten üzücü bir durum. Bu nedenle hayvanların bakımını sağlamak için ilçe dışından çoban getirmek zorunda kalıyoruz. Çoban bulmak için bayağı uğraşıyoruz. Hayvanlarımızla ilgilenmek isteyenlere aylık 3 bin lira maaş öneriyoruz ama kimse bu işi yapmak istemiyor. 3 bin lirayı kabul etmeyen insanlar, şehirlerde asgari ücretle çalışmayı göze alıyor" ifadesini kullandı.












http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
28.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  sürü yöneticisi,çoban
Link: Aylık 3 bin liraya sürü yöneticisi bulunamıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız