Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bu yıl buğday rekoltesi düşük bekleniyor
 
 
AYDIN - Aydın'da buğday üreticileri, bu yıl diğer 10 gün önce hasada başladı. Buğdayların, havaların sıcak gitmesiyle erken olgunlaştığı belirtildi. 


Türkiye'de yaklaşık 20 milyon ton civarında buğday hasadı yapıldığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, ilde ise üretimin, 200 bin dönüm alanda 100 bin ton olduğunu kaydetti.

Buğday rekoltesinin, yağışlara göre 18 milyon ile 21 milyon ton arasında değiştiğini belirten Kendirlioğlu, “Bunun yaklaşık 100 bin tonunu Aydın üretmektedir. Aydın'da yaklaşık 200 bin dönüm alanda buğday üretimi yapılmaktadır. Bu yıl yağışların Türkiye genelinde az olması, sulu buğday ekimi yapan üreticilerin yüzünü güldürdü. Girdi maliyetlerinin üzerine bir de hava şartları eklendi. Bilhassa Anadolu'da bu yıl maalesef kış şartlarında beklediğimiz yağış alınamadı. Buğday da yağışla beraber verimi artan bir ürün. Kuraklık söz konusu olunca, tahmin ediyorum bu sene son yılların en düşük verimi alınacak. Bu beklenti sebebiyle fiyatlar attı. Aydın'da sulu buğday ekimi yapan üreticiler, piyasada buğday miktarının az olmasından dolayı fiyatlardaki artışlardan memnun.” dedi.

Son dönemdeki yağışların buğday hasadını olumlu etkilediğini belirten Aydınlı çiftçi Adnan Kendirlioğlu ise şunları kaydetti: "Geçen seneninkine göre verim iyi. Dönümde 100-150 kiloluk bir artışımız var, son yağmurların etkisi. Fiyatlardan da memnunuz, 70-75 kuruş civarlarında satıyoruz. Maliyetimiz bu yıl kurtarıyor, geçen yıla göre iyi. Yüzde 30 bir artışımız var. Saman balyasında 50 kuruş kilo olarak hesap yapılıyor. Normalinde 20 kilo civarında gelir, 10 lira gibi bir fiyat olur. Diğer bölgelerde biraz kuraklık olduğundan bahsediliyor ama Aydın bölgesi olarak geçen yıla göre o kadar olmasa bile verim fena değil. Geçen yıl buğday fiyatı 60-65 kuruş arasında değişirken bu yıl ürünün az olması nedeniyle 75-80 kuruş arasında alıcı buluyor. Samanın balyasını da geçen yıllarda olduğu gibi 10 liradan satıyoruz.”(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
29.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: buğday rekoltesi, buğday, rekolte
Link: Bu yıl buğday rekoltesi düşük bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız