Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB: TMO buğdayda müdahale alım fiyatını açıklamalı
,
 
ANKARA - Bazı bölgelerde buğday hasadının başladığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) buğdayda müdahale alım fiyatını açıklamasını istedi. Bayraktar, “TMO’nun müdahale alım fiyatı, maliyetin üzerinde olmalı.” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada stratejik öneme sahip olan buğdayın, tabiat şartlarına bağlı olarak üretilmesi nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuzluklarından doğrudan etkilendiğini belirtti. Geçen yıl iklimin iyi gitmesi sonucu 22,05 milyon tona ulaşan buğday rekoltesinin, bu sene özellikle çimlenme döneminde oldukça önemli olan Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarındaki yağışların mevsim normallerine göre yetersiz oluşu sebebiyle gerileyeceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Buğday ülkemizde genellikle kıraç alanlarda yetiştirildiğinden 2013 yılının Ekim, Kasım, Aralık, 2014 yılı Ocak, Şubat aylarında yaşanan kuraklık, kuruda kışlık ekilişlerin gelişimini olumsuz etkiledi. Mart yağışları iyi gitse de Nisan ayında yeterli yağış alınamadı. Mayıs yağışları belirleyici olsa da rekoltenin azalmaması mümkün değil. Yaşanan kuraklık, aynı zamanda barajlarda doluluk seviyelerini azalttı. Yeraltı su seviyelerini de düşürdü. Bu durum, bahar aylarında ekimi yapılan ürünlerde sulama sıkıntısını gündeme getirdi. Bu sene kuruda üretilen buğdayda sulama imkânı olan üreticilerimizin zorunlu olarak sulama yapması da üretimde ek bir maliyet getirdi. Yüksek girdi maliyetleri ve doğal afetler nedeniyle çiftçilerimiz zor şartlarda üretim yapıyor. Doğal afetler bu yıl verimi düşürecek. Üretimde sulamalar nedeniyle oluşan ek maliyetler ve düşük verim birim maliyetin daha da yükselmesine neden olacak. Kuraklık kışlık ekilişlerde gelişimi olumsuz etkiledi. Yetersiz çıkışlar nedeniyle üreticilerimizin ekili olan tarlalarını sürüp tekrar ekmeleri birim maliyeti daha da artırdı.”

TMO’nun görevinin, başta hububat olmak üzere tarımsal ürün piyasalarında istikrarı sağlamak olduğunu belirten Bayraktar, Ofis’in, 2013 yılında, ton başına Anadolu kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday için 720 lira, diğer kırmızı ve beyaz ekmeklik buğday için 685 lira, makarnalık buğday için 765 lira, düşük vasıflı makarnalık buğday için 640 lira, düşük vasıflı ekmeklik buğday için ise 620 lira müdahale alım fiyatı açıkladığını kaydetti.

Ofis’in bu sene, doğal afetlerden ve sulama maliyetlerinden kaynaklanan olumsuzlukları da göz önüne alarak müdahale alım fiyatı açıklaması gerektiğini ileri süren Bayraktar, “TMO’nun açıklayacağı müdahale alım fiyatı, üreticilerimizin beklentilerinin altında kalmamalı, aksi takdirde üreticimiz bu seneyi hiç kar edemeden kapayacak ve buğday ekimini azaltacaktır. Müdahale alım fiyatı, maliyetin üzerinde olmalı.” dedi.

Bayraktar, piyasayı düzenleyici tedbirler alan TMO’nun bu konuda da hassas davranacağı kanaatinde olduklarını vurguladı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
29.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: buğday,tzob
Link: TZOB: TMO buğdayda müdahale alım fiyatını açıklamalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız