Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiftçiler buğdayda verimin düşük olmasından ve erken sararmasından şikayetçi 

Çiftçiler buğdayda verimin düşük olmasından ve erken sararmasından şikayetçi
 
 
MERSİN -Kuraklık ve don nedeniyle yeterince gelişemeyen buğdayın hasadı yapılmaya başlandı. Mersin’in Silifke ilçesindeki çiftçiler bu yıl verimin oldukça düşük olduğundan ve zamanından önce sarardığından şikayetçi.
 
 
Bu yıl rekoltede kuraklıktan dolayı yüzde 80’lere varan bir düşüş beklediklerini belirten ekin üreticileri, "Önceki senelerde bir başakta yaklaşık 60-70 adet buğday tanesi bulunuyordu. Bu yıl bir başaktan ancak 10 adet buğday tanesi alınabiliyor. En iyi yerlerde tane sayısı 20-24’e kadar çıkıyor. Bu da geçen senelere oranla rekoltenin yaklaşık yüzde 60 düşmesi demek." dedi.

Ekinlerin sararması ve olgunlaşması için yaklaşık bir ay olduğunun altını çizen çiftçi Hüseyin Melekoğlu, “Şuan buğdayların boyu normalin çok çok altında ve sararan buğday başaklarında verim düşüklüğü yaşanmakta. Normalde bir başakta 50’den fazla buğday tanesi bulunması gerekirken, şuanda sararan başaklarda 15-20 tane ancak var. Bu da buğday rekoltesinin düşüklüğüne neden olacaktır. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmur bereketin ardından sahil kesimlerindeki ekinler belki kurtarılamaz ama en azından yayla kesimlerinde bulanan başaklarda verim artacaktır." diye konuştu.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise hasadın bu yıl 20-25 günce başladığını belirterek “Şu anda buğdaylar sararmış durumda. Adana hasadı bitirmek üzere biz henüz başlamadık. Bu mevsim hasat mevsimi değil. Kuraklık nedeniyle yaklaşık bir ay erken bunu yapmak durumunda kalacağız. Kuraklıktan dolayı verim çok düşük. Memnun değil çiftçimiz. Çiftçi buğday veriminden dolayı çok zor durumda.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Buğday hasadı
Link: Çiftçiler buğdayda verimin düşük olmasından ve erken sararmasından şikayetçi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız