Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Yozgat’ta bu yıl 50 bin dekar alanda aspir hasadı yapılacak
 
YOZGAT - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanan aspir bitkisinin, bu yıl Yozgat’ta 50 bin dekar alanda hasadı yapılacak.
 
İlde sulanabilir arazi bakımından yeterli alana sahip olmayan çiftçiler, tarım alanlarını bir yıl ekip, ertesi yıl nadasa bırakarak tarlasından istenilen düzeyde verim elde edemiyordu. Bu kapsamda nadasa bırakılan tarım alanlarının aspir ekimi ile değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması çiftçilerin de gelir düzeyini artırılması planlanıyor.

Türkiye'nin bitkisel yağı açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek anız ekiminin yaygınlaştırılması kapsamda Yozgat il genelinde bu yıl 50 Bin dekar alanda aspir hasadı yapılacak.

Yozgat’ın Sarayköy çiftçilerinden Abdulkadir Yolcu, kendisinin 10 yıldır aspir üretimi yaptığını belirterek, aspir ekiminden sonra hasat dönemine kadar tarlaya uğramadığını söylüyor. Yolcu, "Aspirin hiç bir masrafı yok. Kazayı ile yada mibzerle ekiyorsun başka hiç bir şey yamıyorsun. Bütün çiftçilere aspir ekimini öneririm. Biçer döverle biçtiriyorsun. Bu bitkinin samanı da çok değerli. Ben hayvanlarıma yem olarak vereceğim. Ben ekimden sonra sadece hasat için geldiğim çok oldu. Çiftçi kalkınmak istiyorsa aspir ekecek." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, yaptığı açıklamada, ilde geçen yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapıldığını söyledi. Aspirden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğunu söyleyen Özdemir, Aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen yağın özelliğinin bozulmadığını kaydetti.

Aspirin hububat ve diğer ürünler gibi fazla bir masrafının olmadığını vurgulayan Özdemir, "Aspir bitkisi ekimi ilimizde ve ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. Özellikle anıza ekim yapıldığı için çiftçimiz mazot ve diğer giderlerden tasarruf ettiği gibi bakanlık tarafından aldığı desteklerle bu ürüne daha fazla rağbet gösteriyor.İlimizde pek fazla sulu tarım yapılamadığı için tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakılarak tarladan hiçbir verim edilemiyor. Bu sebeple çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız." dedi.

Özdemir, İlde son bir aydır devam eden yağışlarla birlikte aspir bitkisinin üzerinde tırtıl ve zararlı böceklerin görüldüğünü ve bu kapsamda müdürlük görevlilerin sahada çalışmalar yaptığını belirterek çiftçilerinde kendi tarlasındaki aspiri kontrol etmesini zararlı böcekler gördüğünde il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine müracaat etmesini istedi. (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
08.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: aspir
Link: Yozgat’ta 50 Bin dekar alanda aspir hasadı yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız