Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zararlı erkek böceklere karşı robot geliştirdi

Karabük Üniversitesi öğrencisi, bitirme ödevi kapsamında tarımda zararlı böceklerle mücadelede kullanılmak üzere tasarladığı güneş enerjili robot, sadece erkek böcekleri yakalıyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Olcay İşliyen, bitirme ödevi kapsamında güneş enerjisisiyle çalışan ve sadece erkek böcekleri yakalayan robot geliştirdi.

İşliyen, bitirme ödevi olarak danışman hocası Doç Dr. Raif Bayır ile tarımda zararlı böceklerle mücadelede kullanılmak üzere sadece erkek böcekleri yakalayan robot yaptıklarını söyledi.

Güneş enerjisiyle çalışan robotun verilen koordinatlarda dolaştığını ve önüne çıkan engellere takılmadığını anlatan İşliyen, "Robot, özel bir teknikle uçan ve yürüyen zararlı erkek böcekleri kendisine çekerek hapsediyor. Amacımız üremeyi engellemek" dedi.

İşliyen, böcekleri robota çekmek için şekerli ve kepekli su karışımı ile bu amaçla hazırlanan feromon böcek tuzaklarının kullanıldığını söyleyerek, robotun deposu dolduğunda uyarı ışıklarını yakarak kullanıcıyı uyardığını kaydetti.

Robotun, taraması gereken alan tamamlandığında bitiş noktasında beklediğini belirten İşliyen, "Zararlı haşereleri toplamak için kullanılan doğal ürünler ve yapışkanlarla insan sağlığını etkileyen ilaç ve kimyasalların etkilerini ortadan kaldırarak yenilikçi bir çözüm ürettik" diye konuştu.

KBÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Raif Bayır da, ilaç kullanmadan tarım alanlarındaki böceklerin insan gücünden en az düzeyde faydalanarak ve tarım arazilerine zarar vermeden böceklerin nasıl toplanacağı düşüncesiyle böyle bir proje gerçekleştirdiklerini anlattı.

Robotun yapılan yazılım ile uydudan taranacak bilgileri aldığını belirten Bayır, bu çalışmayla organik tarıma fayda sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Zararlı, erkek böceklere karşı, robot geliştirdi
Link: Zararlı erkek böceklere karşı robot geliştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız