Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Az Yağış Buğday Rekoltesini Artırdı

Bu yıl yağmurun az yağması Antalya'da buğday verimini olumlu etkiledi. Antalya'da geçen seneye göre verimde yüzde 50 artış yaşanırken, dönüm başına 450-500 kilogram ürün elde edildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Toplantısı'nda, bölgedeki hububat üretimi masaya yatırıldı, üreticilerin sorunları ele alındı. Antalya'da, Manavgat, Serik ve Aksu'daki 80 bin dönüm alanda hububat üretimi olduğunu anlatan ATB Meclis Başkanı ve komisyon üyesi Hüseyin Cahit Kayan, bu yıl az yağış olması nedeniyle buğdayda geçen seneye göre yüzde 50 rekolte artışı olduğunu söyledi. Bu yıl dönüm başına 450-500 kilogram ürün alındığını belirten Kayan, piyasada kilogram başına buğday fiyatının 75 kuruş olarak işlem gördüğünü aktardı.

Buğday fiyatının geçen yıla göre yüksek olmasına karşın, 80 kuruşluk beklentiyi karşılamaktan uzak olduğunu savunan Kayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hububat taban fiyatını Antalya ve Çukurova gibi erkenci ürün elde edilen yerleri de dikkate alarak bir yıl önce, bu olamıyorsa hasattan önce açıklanmasını talep etti. Kayan, temmuz, ağustos aylarında hasat yapılan İç Anadolu bölgesi dikkate alınarak açıklanan taban fiyatın üreticiyi tatmin etmediğini ifade etti.

Toplantıya katılanlar, Antalya'da örtü altı tarım ile narenciyenin rağbet gördüğünü, üretim maliyeti yüksek, fiyatı düşük olan hububatın ise 'üvey evlat' muamelesi görmesinden yakındı. Hububatta sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesini isteyen sektör temsilcileri, bu yıl üretim artışının bir diğer nedeninin de sertifikalı tohum kullanımını olduğunu kaydetti. Üretici İbrahim Köseoğlu ise üniversiteler ile bakanlığı bağlı birimlerin bölgeye uygun tohum üretmelerini istedi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Az Yağış, Buğday Rekoltesini Artırdı, buğday, rekolte, Antalya
Link: Az Yağış Buğday Rekoltesini Artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız