Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Temmuz 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Künyeli sebze meyve geliyor

Yeni Hal Kayıt Sistemi ile artık satışa sunulan her sebze ve meyvenin künyesi olacak. Ürün künyesindeoynayan veya künyesiz ürün ticareti yapana6 bin lira ceza verilecek.

ANTALYA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyvelerin künyesi olacağını belirterek, “Artık hiçbir satıcı her domatesi Ayaş domatesi diye satamayacak veya her portakala Finike portakalı diyemeyecek” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Antalya Rixos Downtown Otel’de düzenlenen Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Bakan Yazıcı, yaklaşık 75-80 milyar liralık bir sektör olan yaş meyve ve sebze ticaretini düzenlemek amacıyla 5957 sayılı yeni Hal Kanunu çerçevesinde Hal Kayıt Sistemi’nin oluşturulduğunu söyledi.
 
Üretici hal rüsumu ödemeyecek

Yazıcı, “Bu sistemi birlikte başarıya ulaştıracağız. Bizim çabamız, gayretimiz bu. Bu başarıya ulaşınca herkes kazanacak. Üreticinin ürettiği ürün kamyonlara yüklenip yollara dökülmeyecek, çöplüklere atılmayacak. Üretici de komisyoncu da emeğinin karşılığını alacak” diye konuştu.

Yeni Hal Kanunu ile üreticinin üzerindeki hal rüsumu yükünün kaldırıldığını belirten Yazıcı, üreticinin bundan sonra hal rüsumu ödemeyeceğini, komisyoncunun ödeyeceğini dile getirdi. Belediyelerin tahsil edilen rüsumu paylaşımına ilişkin de kriterler getirildiğini ifade eden Yazıcı, bu paylaşımın hiçbir çekişmeye mahal vermeden tamamen elektronik ortamda yapılacağını söyledi.


Künye değiştirmenin cezası 6 bin lira

Yeni Hal Kayıt Sistemi ile ürünlerin künyesinin olacağını kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: “Satın almak için tedarikçiye gittiğinizde ihtiyacınız olan domatesi alırken künyesine bakacaksınız. Nerede üretilmiş, ne zaman hasadı yapılmış, tüm bunları göreceksiniz. Ürünün künyesi olacak, bunu ileride çok daha yaygın hale getireceğiz. Künyeyi aslında renkli çıkaracaktık ama maliyet artmasın diye siyah-beyaz yaptık. İleride bu belki barkoda dönüşecek. Artık hiçbir satıcı her domatesi Ayaş domatesi diye satamayacak veya her portakala Finike portakalı, Anamur muzu diyemeyecek. Çünkü künye olacak. Künyeyi değiştirirse ne olur? Cezası 6 bin liradan başlıyor. Künye koymamak ya da farklı koymanın idari yaptırımı 6 bin lira. Tüketici de kaliteli, hijyenik, standardı belirlenmiş meyve ve sebzeye güven içinde erişebilecek.”
 
 
 
 
Üründe standardı biz belirleyeceğiz

Eskiden gümrükçülere hep farklı bakıldığını, fakat bu gün gümrükçülerin imajının önemli ölçüde değiştiğini kaydeden Yazıcı, “Bu alanda da var olan şüpheleri ortadan kaldıracağız. Özellikle çöpe attığımız meyve ve sebzenin kurtarılmasını sağlayacak olan ambalajlama ve nakliye standartlarıdır” diye konuştu. Ürün standardına ilişkin çalışmaların aslında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade eden Yazıcı, söz konusu bakanlıkla bir protokol imzalayarak, meyve ve sebzeyle ilgili standart belirleme işlemlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Tüketici için çok önemli

Toplantıda konuşan Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan da, seze ve meyve piyasasının Türkiye’de çok zor bir piyasa olduğunu, hal kayıt sistemiyle piyasaya çok modern bir yapıyla girildiğini söyledi. Hal Kayıt Sistemi’nin insan ve çevre sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydeden Tavşan, tüketici için çok önemli olan izlenebilirlik ölçütü getirdiğini, artık bir ürünle ilgili her türlü bilginin görülebileceğini dile getirdi.

Perakende Yasası Başbakanlık'ta

Gümrük ve Kicaret Bakanı Hayati Yazıcı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’na son şeklini verdiklerini ve Başbakanlık’a sevk ettiklerini söyledi. Taslağın önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu gündemine taşınmasını ümit ettiğini belirten Yazıcı, buradan da Meclis’e gitmesini sağlayacaklarını kaydetti. Yazıcı, söz konusu tasarının bu yılın sonuna kadar yasalaşmasını hedefl ediklerini de bildirdi. Yazıcı, Tasarının bir çerçeve kanun olacağını da dile getirdi

20 milyar liralık sebzemeyve çöpe gidiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de üretilen meyve ve sebzenin 30 milyarlık bölümünün kayıtdışı olduğunu, 20 milyarlık bölümün de ambalajlama ve nakliye sırasında çöpe gittiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye’de yıllık 28 milyon ton sebze, 19 milyon ton da meyve üretimi yapıldığını belirten Yazıcı, toplam 47 milyon tonluk sebze ve meyve üretiminin toptancı ölçeği dikkate alındığını, parasal değerinin de 75-80 milyar lira olduğunu kaydetti.
 
Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25’inin ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini ifade eden Yazıcı, çöpe giden meyve ve sebzenin parasal değerinin de 20 milyar lira olduğunu bildirdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yeni Hal Kayıt Sistemi, sebze, meyve, Künyeli sebze meyve
Link: Künyeli sebze meyve geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız